«Νηστέψτε» το δέρμα σας για να επιβιώσει από τον κορωνοϊό

gunaika-katharismos-dermatos-nero
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Οι δερματολόγοι επιμένουν να μειώσετε δραστικά ρουτίνες και κούρες περιποίησης για όσο καιρό ισχύει η καραντίνα. Διαβάστε γιατί.

Σε αρκετές δημοσιεύσεις επιστημονικών sites διαβάζουμε ότι η παγκόσμια πανδημία παρείχε την τέλεια ευκαιρία να εισαγάγει μερικά από τα πιο ερεθιστικά συστατικά στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, όπως είναι τα ρετινοειδή, το χημικό peeling και τα συμπυκνωμένα οξέα.

«Παρόλο που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, εντούτοις απογυμνώνουν την επιφανειακή προστατευτική στιβάδα της επιδερμίδας, καθιστώντας τη πιο ευάλωτη στον κορωνοϊό», λέει σε συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue η δερματολόγος Dr. Jennifer Vickers.

Αλλά η γιατρός επισήμανε και μερικά ακόμη προβλήματα που δημιουργούν πολλές αυτοσχέδιες κούρες ομορφιάς, ελλείψει αποχής των επισκέψεων σε έναν ειδικό της αισθητικής: «Το μανικιούρ και το πεντικιούρ, η αποτρίχωση, το συχνό μακιγιάρισμα ή οι μέθοδοι απολέπισης και καθαρισμού των σπυριών ή των πόρων που εφαρμόζετε μόνες σας ώστε να νιώσετε πιο δημιουργική και να σπάσετε την ανία του εγκλεισμού, μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για ευκολότερη είσοδο του ιού αλλά και άλλων μικροβίων στον οργανισμό», τονίζει η Dr. Vickers.

 Ο COVID-19 πρέπει να σας οδηγήσει να γίνετε λιγότερο ...πεινασμένες για υπερβολικούς καλλωπισμούς: Η ειδικός λέει: «Το δέρμα είναι ένας σχετικά καλά θωρακισμένος μανδύας του εσωτερικού του σώματος, αλλά αρκεί μια μικρή οπή για να το καταστήσει ανοχύρωτο σε έναν τόσο επικίνδυνο ιό. Γι’ αυτό και μια βασική οδηγία προφύλαξης εν μέσω πανδημίας είναι να κάνετε κάποιου είδους “νηστεία” στις ρουτίνες ομορφιάς σας, μειώνοντας στο ελάχιστο την χρήση σκληρών προϊόντων και μεθόδων περιποίησης».

Το δέρμα από μόνο του διαθέτει πολλές φυσικές λειτουργίας ανανέωσης: Γνωρίζατε ότι το δέρμα καθαρίζεται αυτόματα από τον ιδρώτα, το σμήγμα και την λεμφική αποστράγγιση; Ενυδατώνεται επίσης ιδανικά χωρίς τη χρήση ειδικών προϊόντων, καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, χυμούς και νερό, ενώ σπουδαία δουλειά κάνουν και τα μόρια υαλουρονικού οξέος, τα οποία παράγει φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός. Τέλος, η επιδερμίδα απολεπίζεται και αποτοξινώνεται μόνη της, χάρη σε συγκεκριμένες κυτταρικές λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

«Οι καλλυντικές φόρμουλες καθαρισμού, απολέπισης, ενυδάτωσης, αποτοξίνωσης και αντιγήρανση, δεν εγείρουν την δημιουργία αυτών των λειτουργιών, αλλά απλά τις ενισχύουν», λέει η Dr. Vickers και προσθέτει: «Όμως η υπερχρήση προϊόντων κάνει τους φυσικούς μηχανισμούς του δέρματος να τεμπελιάζουν, γεγονός που οδηγεί το δέρμα σε περισσότερες ζημιές παρά σε κέρδη. Και αρκεί μια χρονική στιγμή που το ανοσοποιητικό τελεί υπό σοβαρή απειλή -όπως τώρα- για να αφήσει το δέρμα σας έρμαιο της νόσου».

Τα βασικά προϊόντα φροντίδα σε μια νηστεία του δέρματος: Χρησιμοποιώντας λιγότερα καλλυντικά προϊόντα, θα αναγνωρίσετε την θεραπευτική δύναμη του ίδιου του δέρματός σας και θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι να είστε αυτάρκεις. «Μια πλούσια ενυδατική κρέμα με φυσικά συστατικά, ένας ορός αντιγήρανσης και ένα αντηλιακό προσώπου ευρέως φάσματος UVA-UVB είναι όλα κι όλα που επιβάλλεται να απλώνετε στο δέρμα σας τουλάχιστον για μια μικρή περίοδο της ζωής σας, επιτρέποντας στο δέρμα σας να μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικότερα στον κορωνοϊό –και όχι μόνο», συμβουλεύει η δερματολόγος.

 THE BEAUTY TEAM