Οι ασκήσεις αναπνοών που νικούν το στρες του κορωνοϊού

gunaika-anapnoes-dialogismos-spiti
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί εξηγούν τη μέθοδο ενεργειακής ανάσας, η οποία θωρακίζει τον εγκέφαλο, το σώμα, το δέρμα -ακόμη και τα μαλλιά σας- από το άγχος του εγκλεισμού.

Για όσα άτομα αντιμετωπίζουν με υπερβολικό στρες την απομόνωση αλλά και τον ίδιο το φόβο πιθανής προσβολής τους από τον Covid-19, οι ασκήσεις ενεργειακής αναπνοής είναι μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης που πρέπει να λάβουν υπόψη.

«Οι βαθιές, ενεργητικές και ελεγχόμενες ανάσες -σε αντίθεση με τον κλασικό διαλογισμό- διατηρούν περισσότερο δραστήριο το ανοσοποιητικό, την ίδια στιγμή που ρυθμίζουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ηρεμώντας την καρδιά και τον εγκέφαλο. Επίσης, η συχνή ενεργειακή αναπνοή διεγείρει το λεμφικό σύστημα, ένα απαραίτητο κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος και της αποτοξίνωσης του σώματος», λέει η Erin Telford, reiki master, πιστοποιημένη βελονίστρια και επαγγελματίας της μεθόδου Breathwork (συνειδητή κυκλική Αναπνοή).

 Εάν έχετε προσπαθήσει να ακολουθήσετε μια συνεπή πρακτική διαλογισμού το τελευταίο διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσατε πως είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί. Η Telford εξηγεί: «Το νευρικό σύστημα κάθε ανθρώπου είναι υπερβολικά φορτισμένο από τον τρόμο της πανδημίας και την μακρά παραμονή στο σπίτι. Και αυτό σημαίνει ότι αισθάνεστε μεγάλη δυσκολία να καθίσετε να διαλογιστείτε και να χαλαρώσετε ουσιαστικά. Χρειάζεστε λοιπόν κάτι πιο δραστικό, κάτι που πραγματικά θα αναγκάσει τον εγκέφαλο και το σώμα σας να απομακρύνει το στρες. Και η λύση είναι οι ασκήσεις ενεργειακής αναπνοής, βασισμένες στη μέθοδο Rebirthing Breathwork -μια τεχνική συνειδητών αναπνοών που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία 1960 και διαμορφώθηκε στη σημερινή της μορφή μέσα από δεκαετίες πειραματισμού και έρευνας».

Η πιο απλή μορφή εκτέλεσης ενεργειακών αναπνοών: Ξαπλώνετε ανάσκελα σε χαλαρή θέση και εισπνέετε βαθιά για 4 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια κρατάτε την ανάσα σας για 4 δευτερόλεπτα, εκπνέετε για 4 δευτερόλεπτα και αφήνετε τους πνεύμονές σας κενούς για άλλα 4 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι ένας πλήρης κύκλος. Για να αισθανθείτε το ευεργετικό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να επαναλάβετε κάθε κύκλο επί 10 φορές. Σύμφωνα με τους ειδικούς της μεθόδου, αυτή οι κυκλικές ανάσες ενεργοποιούν την κυτταρική μνήμη, φέρνοντας το άτομο σε επαφή με αποθηκευμένες εμπειρίες, πεποιθήσεις και συναισθήματα και βοηθώντας στην απελευθέρωση μπλοκαρισμάτων σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

Η εξαφάνιση του στρες και η θωράκιση της ομορφιάς σας απέχει μια ανάσα μακριά: «Από επιστημονική άποψη, η ελεγχόμενη ενεργειακή αναπνοή ρυθμίζει την ανταπόκριση στο στρες, η οποία, όταν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό και να αυξήσει την ευαισθησία σε ιούς», λέει η η Elena Brower, εκπαιδεύτρια γιόγκα, meditation expert και συγγραφέας, και προσθέτει: «Αλλά το έντονο άγχος που βιώνετε συνειδητά ή υποσυνείδητα δεν αποτελεί μόνο μια ψυχική κατάσταση, αλλά έχει άμεση και ορατή επίδραση και στην όψη σας. Το δέρμα γίνεται ξηρό και ωχρό, ενώ η μυϊκή ένταση μπορεί να κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται ρυτιδιασμένο και θαμπό, που καμία καλλυντική φόρμουλα δεν έχει τη δύναμη να αντιστρέψει τη φυσιολογική ισορροπία. Επιπλέον, όταν ένα άτομο βιώνει ψυχοσυναισθηματικό στρες, απορρυθμίζονται τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που επηρεάζουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, με αποτέλεσμα την έντονη απώλεια μαλλιών».

THE BEAUTY TEAM