Τι να προσέχετε με το πράσινο τσάι

prasino-tsai
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Το πράσινο τσάι με τις αντιοξειδωτικές του κατεχίνες θεωρείται και είναι θαυματουργό ρόφημα για την καθημερινότητά μας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Έχει, όμως, κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

Αναιμία: Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού που είναι άκρως ευεργετικές και αντιοξειδωτικές, έχουν ένα αρνητικό: μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα και αν καταναλώνεται χωρίς προσοχή, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αναιμία. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να βγάλετε το πράσινο τσάι από τη διατροφή σας, αλλά απλώς να μην το καταναλώνετε κοντά σε γεύματα πλούσια σε σίδηρο. Αν σας αρέσει να πίνετε πράσινο τσάι μαζί με τα γεύματα σας, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο μαζί με βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. 

Δυσκοιλιότητα: Αν κάνετε υπερκατανάλωση πράσινου τσαγιού, ξεπερνώντας τα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα και αν το καταναλώνετε με άδειο στομάχι, πιθανόν να έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο λόγος είναι ότι οι τανίνες στο τσάι αυξάνουν τα οξέα του στομάχου προκαλώντας ακόμη και δυσκοιλιότητα, έμετο ή ναυτία. 

Οστεοπόρωση: Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που προκαλεί την εξασθένηση των οστών και σχετίζεται με ανεπάρκεια ασβεστίου. Το πράσινο τσάι εμποδίζει την αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και αντί να χρησιμοποιεί το διαθέσιμο ασβεστίου στο αίμα μας, το σώμα το απορρίπτει κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς στην πάθηση.