Δοκιμάστε την τέλεια μεσογειακή σαλάτα με προβιοτικά

marselou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μοιράζεται μια φουλ υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη συνταγή της για μεσογειακή σαλάτα… αλλιώς.

Οι σαλάτες είναι πάντα το απόλυτο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης vegan διατροφής –κι όχι μόνο. Αν, όμως, δεν τις εμπλουτίζουμε και δεν πειραματιζόμαστε, τρώγοντας συνέχεια τα ίδια, το πιθανότερο είναι να καταλήξουμε να συνδυάζουμε στο μυαλό μας τη σαλάτα με κάτι άνοστο και βαρετό και σταδιακά να καταλήξουμε να την αφαιρούμε από τα γεύματά μας. Και από πού είναι καλύτερα να εμπνευστούμε; Μα φυσικά από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι κατά βάση φυτοφαγική και τα οφέλη της δεν παύουν να αποδεικνύονται συνεχώς από έρευνες για διάφορες παθήσεις, από το καρδιαγγειακό και το έντερο, μέχρι τον εγκέφαλο.

Αυτή η μεσογειακή σαλάτα που σας προτείνω, εκτός του ότι είναι πεντανόστιμη με όσπρια, λαχανικά και μπαχαρικά, είναι ιδανική για ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου και το ανοσοποιητικό. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως πηγή μονακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων βοηθά στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα, ενώ το αγγουράκι τουρσί και οι ελιές αποτελούν τρόφιμα ζύμωσης πλούσια σε προβιοτικά που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου. Η λιαστή ντομάτα, εκτός από μεσογειακό άρωμα χαρίζει και βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο και φυτικές ίνες, ενώ η αρωματική ρίγανη, το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό της ελληνικής γης, είναι το «κερασάκι» στην τούρτα, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, πτητικά έλαια, φλαβονοειδή, βιταμίνες C, Ε, Κ, Α, αλλά και μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο. Βοηθά, μάλιστα, και σε περιπτώσεις μετεωρισμού, ενώ το άρωμα που χαρίζει όπου μπει είναι μοναδικό. 

Υλικά για 2 άτομα
5 πατάτες βιολογικές
3 κολοκυθάκια
2 αγγουράκια τουρσί
8 ελιές
4 μπουκετάκια μπρόκολου
1 κούπα μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα, αφού τα έχετε μουλιάσει αποβραδίς
4 λιαστές ντομάτες
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ.  ρίγανη
½ κ.γ.  κύμινο
½ κ.γ.  θυμάρι
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
λίγο λεμόνι

Οδηγίες
Ψιλοκόψτε τις πατάτες και σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι προσθέστε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης μαζί με το κύμινο, τη φρέσκια ρίγανη, το θυμάρι και σοτάρετε.

Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέστε βραστό νερό με λίγο αλάτι και σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα και αφού έχετε κόψει το μπρόκολο και τα κολοκυθάκια, βάλτε τα να βράσουν ή στον ατμό για περίπου 6 λεπτά, ώστε να βγουν κριτσανιστά.

Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες σας, προσθέστε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο και τα μαυρομάτικα και ανακατέψτε προσθέτοντας ελαιόλαδο, έξτρα θυμάρι, κύμινο και φρέσκια ρίγανη, περιχύνοντας και λίγο λεμόνι. Έπειτα ρίξτε τη λιαστή ντομάτα, το τουρσί και τις ελιές και ανακατέψτε.

Tip
Φροντίζετε να προσθέτετε όσο πιο συχνά μπορείτε στα γεύματά σας τροφές ζύμωσης, πλούσιες σε προβιοτικά, όπως κεφίρ, ελιές, τουρσί, ξινολάχανο, tempeh κ.ο.κ. για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας και του μικροβιώματος του εντέρου, ώστε να έχετε μια συνολικά καλή υγεία.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive