Ποια αιθέρια έλαια ανοσοποιούν τον οργανισμό

aitheria-elaia
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Επικαιροποιημένες επιστημονικές επισημάνσεις για μια εναλλακτική μέθοδο προστασίας του δέρματος και του σώματος.

Από την αυγή του πολιτισμού οι άνθρωποι είχαν στραφεί στη δύναμη των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς, με τα αιθέρια έλαια να αποτελούν ακόμη και στις μέρες μας το πιο δημοφιλές μέσο για τη βελτίωση της σωματικής ή ψυχικής ευεξίας.

Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Discover έδειξε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει στα οφέλη των αιθέριων ελαίων και της αρωματοθεραπείας, και πως τα χρησιμοποιεί σε κάθε σχεδόν ρουτίνα περιποίησης, φροντίδας και θεραπείας του δέρματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μερικοί ερευνητές εξέτασαν πώς τα συστατικά των αιθέριων ελαίων ενδέχεται να επηρεάζουν σημαντικά την ανοσοποιητική ικανότητα του οργανισμού απέναντι σε διαφορετικά είδη ιών, κυρίως της γρίπης.

Ένα άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Essential Oils and Natural Products υποδηλώνει ότι ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης, επειδή έχουν αντισηπτικές ιδιότητες σε κάποιο βαθμό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Το σημαντικότερο εύρημα των ερευνητών πάντως, αφορά στην διαπιστωμένη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρουν τα αιθέρια έλαια και η αρωματοθεραπεία.

Η χρυσή λίστα των αιθέριων ελαίων με ισχυρή αντιική δράση: Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα έλαια περγαμόντου, ευκάλυπτου, κόκκινου θυμαριού, κανέλας και τεϊόδεντρου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ ειδική μνεία γίνεται και για το αιθέριο έλαιο λεμονιού, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ισχυρό στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών.  

 Ωστόσο, κανένα από όλα αυτά τα ευρήματα δεν επιβεβαιώνουν ότι τα αιθέρια έλαια θα μπορούσε να αντισταθεί στον κορωνοϊό. «Τουλάχιστον προσώρας», τονίζει η Danièle Ryman, αναγνωρισμένη ως η κορυφαία αρωματοθεραπεύτρια στον κόσμο, με 35 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στις εναλλακτικές θεραπείες της ομορφιάς και της υγείας. «Επειδή κατά κύριο λόγο επιδρούν κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τα αιθέρια έλαια έχουν έναν “μαγικό” τρόπο να αυξάνουν την καλή ψυχολογία του ατόμου, η οποία αποτελεί την καλύτερη άμυνα ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο κι αν είναι παράτολμο να μιλήσει κανείς επίσημα για την πιθανή θωράκιση που προσφέρει η αρωματοθεραπεία στον COVID-19, το γεγονός είναι ότι τα αιθέρια έλαια είναι σα να γνωρίζουν ακριβώς πού χρειάζονται και πού μπορούν να αφήσουν τη δραστική τους ενέργεια», λέει η ειδικός, προτείνοντας τους καλύτερους τρόπους εφαρμογής:

- Εισπνοές: Ρίξτε 8-10 σταγόνες σε βραστό νερό και κάντε εισπνοές έχοντας προηγουμένως τοποθετήσει μία πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας για να συγκρατεί τους υδρατμούς.

- Μασάζ: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα αιθέρια έλαια αδιάλυτα κατευθείαν στο σώμα, καθώς μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες δερματικές αντιδράσεις. Τα δραστικά αιθέρια έλαια πρέπει να αραιώνονται με κάποιο ουδέτερο έλαιο, όπως είναι το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας.

- Στο μπάνιο: Στάξτε 5-8 σταγόνες αιθέριου ελαίου στην ποσότητα αφρόλουτρου που θα χρησιμοποιήσετε και μείνετε μέσα στη μπανιέρα σας για 20 περίπου λεπτά.
 

THE BEAUTY TEAM