Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπαγώσετε το κρέας

katepsugmeno-kreas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2023

Η κατάψυξη είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τα κρεατικά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τα καταναλώσουμε. Πρέπει, όμως, πέρα από την κατάψυξή τους, να προσέξουμε και την απόψυξή τους για καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο καλύτερος τρόπος απόψυξης οποιουδήποτε κρέατος είναι η μεταφορά του στο ψυγείο. Επειδή αυτό, όμως, μπορεί να πάρει χρόνο, πρέπει να το οργανώσετε από πριν. Ένα μεγάλο κατεψυγμένο πουλερικό, για παράδειγμα, όπως η γαλοπούλα, χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες να ξεπαγώσει για κάθε 2,5 κιλά. Οι μικρότερες ποσότητες, όπως το στήθος κοτόπουλου ή μισό κιλό μοσχαρίσιου κιμά, θα χρειαστεί μια ολόκληρη ημέρα για να ξεπαγώσει στο ψυγείο. 

Σημειώστε, επίσης, ότι η θερμοκρασία επηρεάζει τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεπαγώσει το κρέας. Ένα ψυγείο ρυθμισμένο στον 1-2 βαθμούς Κελσίου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξεπαγώσει ένα τρόφιμο σε σχέση με ένα ψυγείο ρυθμισμένο στους 4-5 βαθμούς.

Μετά το ξεπάγωμα, κρεατικά όπως πουλερικά, μοσχαρίσιος κιμάς, θαλασσινά και ζωμός κρέατις είναι ασφαλή για κατανάλωση για 1-2 ημέρες στο ψυγείο πριν αρχίσουν να χαλάνε. Το κόκκινο κρέας παραμένει ασφαλές για 3 με 5 ημέρες.

Προσοχή! Μην ξεπαγώσετε ποτέ το κρέας σας στον πάγκο της κουζίνας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό βακτηρίων και ενδεχομένως δηλητηρίαση.

Αν ξεπαγώσετε το φαγητό στο ψυγείο, μπορείτε να το καταψύξετε ξανά, αλλά αφενός θα επηρεαστεί η ποιότητά του και αφετέρου είναι καλύτερα εφόσον αποψυχθεί, να το μαγειρέψετε και να μην το ξανακαταψύξετε.