Οι λίγοι υδατάνθρακες κάνουν κακό στη χοληστερίνη

udatanthrakes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2020

Μην βιάζεστε να αφορήσετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας για να αδυνατίσετε, καθώς οι έρευνες δείχνουν κινδύνους.

Μια διατροφή με χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει την ολική χοληστερόλη σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Στο πλαίσιο της μελέτης, παρακολουθήθηκαν κορεάτισσες ενήλικες γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και παρουσίασαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα ανεβασμένων επιπέδων χοληστερίνης.

Η παραδοσιακή κορεάτικη διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνη, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς τη δυτικού τύπου διατροφή με αυξημένη κατανάλωση κρέατος και λιπαρών και μειωμένους υδατάνθρακες. Αυτή η στροφή έχει οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας, δυσλιπιδαιμία και χρόνιες παθήσεις, δείχνοντας ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Να τονίσουμε ότι υδατάνθρακες δεν είναι μόνο το ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά όπως θεωρούν κάποιοι, αλλά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Πηγή
Kim SA, Lim K, Shin S. Associations between low-carbohydrate diets from animal and plant sources and dyslipidemia among Korean adults. J Acad Nutr Diet. 2019;119:2041-2054.