Ο κορωνοϊός υποχωρεί, αλλά ο ήλιος επιτίθεται

gunaika-mpalkoni-menoume-mesa-koronoios
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Επιστημονικές συμβουλές για τη σωστή χρήση αντηλιακού, ακόμη και όταν μένετε σπίτι.

Το γεγονός ότι έχετε περάσει εσώκλειστη για δυο σχεδόν μήνες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελείτε την αντηλιακή σας προστασία. Οι βλαβερές ακτίνες UVA και UVB απειλούν το δέρμα σας 365 ημέρες το χρόνο, ακόμη και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Απ’ την άλλη, η ένταση και η διάρκεια του ήλιου μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μια ώρα «απόδρασης» από την καραντίνα για σωματική άσκηση χωρίς τη χρήση αντηλιακού μπορεί να είναι επιβλαβής για το δέρμα και την υγεία σας.

Η Dr. Michelle Wong, διδάκτωρ χημείας και δημιουργός του επιστημονικού blog Lab Muffin, το οποίο ασχολείται με την έρευνα της επιστήμης πίσω από την ομορφιά και τα καλλυντικά προϊόντα, δίνει τις πιο επίσημες απαντήσεις για τη σωστή εφαρμογή αντηλιακού συνδυαστικά με τη χρήση άλλων προϊόντων φροντίδας και μακιγιάζ.

Μόλις εφάρμοσα το αντηλιακό μου. Είναι καλή ιδέα να απλώσω αμέσως την κρέμα BB μου; Θα συνιστούσα να αφήσετε το αντηλιακό να στεγνώσει για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια να εφαρμόσετε μια κρέμα BB ή foundation, ώστε να δημιουργήσετε μια συμπαγή βάση αντηλιακής προστασίας στην επιδερμίδα σας.

 Φοράω λάδι προσώπου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της προστασίας μου από το αντηλιακό;

Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη και επίσημη έρευνα για αυτό, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το να έχετε εφαρμόσει ένα λάδι προσώπου από κάτω μπορεί να επηρεάσει όχι την ίδια την αντοχή του αντηλιακού, αλλά την ανομοιόμορφη κατανομή του στο πρόσωπό σας. Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο με έντονη ηλιοφάνεια θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά αντηλιακό το συντομότερο.

Πότε συχνά πρέπει να επαναλαμβάνω την εφαρμογή αντηλιακού; Μια δεύτερη εφαρμογή περίπου 15 λεπτά μετά την έκθεση στον ήλιο είναι καλή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αφήσετε κανένα σημείο του δέρματος εκτεθειμένο. Μετά, μπορείτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δυο ώρες. Σε ένα περιβάλλον σαν του σπιτιού ή του γραφείου, ο χρόνος επανάληψης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από δυο ώρες, ανάλογα και με το πόσο ηλιόλουστος είναι ο χώρος. Σε γενικές γραμμές, τρεις φορές εφαρμογής αντηλιακού είναι μια ασφαλής συχνότητα ανάμεσα στις ώρες ηλιοφάνειας.

Πόση ποσότητα αντηλιακού είναι ιδανική; Για κάθε εφαρμογή στο πρόσωπο ισχύει ο γενικός κανόνας του μισού κουταλιού του γλυκού, απλώνοντάς το ομοιόμορφα και χωρίς υπερβολικό τρίψιμο της επιδερμίδας.

Μπορώ να χρησιμοποιώ αντηλιακά με χημικά και φυσικά φίλτρα εναλλάξ; Το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου (συχνά αποκαλούνται φυσικά, ορυκτά ή ανόργανα αντηλιακά φίλτρα) μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να διαλύσουν ορισμένα χημικά (ή οργανικά) φίλτρα,  όπως η αβοβενζόνη. Είναι ασφαλέστερο να μείνετε στον ίδιο τύπο αντηλιακού με παρόμοια συστατικά.

Πώς θα επαναλάβω την εφαρμογή αντηλιακού χωρίς να καταστρέψω το μακιγιάζ μου; Η πρώτη λύση είναι να επιλέξετε για επαναληπτική χρήση και πάνω από το μακιγιάζ σας, μια αντηλιακή φόρμουλα σε σπρέι, αποδεχόμενη ωστόσο ότι θα έχετε ελαφρώς λιγότερη προστασία -επιλέξτε αυτή τη λύση εάν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους. Η δεύτερη λύση, και ιδίως εάν πρέπει να μείνετε για μερικές ώρες εκτεθειμένη στον ήλιο, είναι να επιλέξετε ένα αντηλιακό σε μορφή πούδρας, το οποίο μπορείτε να το απλώσετε πάνω από το makeup. Δρα ακριβώς όπως η κλασική πούδρα ανανέωσης του μακιγιάζ, και παράλληλα σας προστατεύει από τον ήλιο. Όχι όμως 100%. «Γι’ αυτό συμβουλεύω ότι τις ώρες που θα πρέπει να μείνετε εκτός σπιτιού, μην επιμείνετε σε βαρύ ή περίτεχνο μακιγιάζ. Καλύτερα ασφαλής, παρά μετανιωμένη», τονίζει η Dr. Wong

THE BEAUTY TEAM