Ποιες παγίδες στις ετικέτες τροφίμων σαμποτάρουν το αδυνάτισμα

etiketes-trofima
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr μας βοηθούν να διαβάσουμε πέρα από τα προφανή στις ετικέτες τροφίμων και να κάνουμε σωστές επιλογές, ώστε να μην επηρεάσουμε αρνητικά την απώλεια βάρους άθελά μας.

Light
Μπορεί να αναφέρεται στις θερμίδες, στο χρώμα, τη γεύση άλλα και στην ποσότητα αλκοόλ. Ένα προϊόν για να θεωρείται light πρέπει οι θερμίδες του να είναι μειωμένες κατά 30% μόνο σε λίπος. Τα light διαχωρίζονται σε αυτά που έχει γίνει μείωση της ζάχαρης και σε αυτά που έχει γίνει μείωση στο λίπος. Όταν γίνεται μείωση στην ζάχαρη από ένα προϊόν τότε γίνεται αντικατάσταση με γλυκαντικές ουσίες πχ. στέβια, ασπαρτάμη, σακχαρίνη κλπ. Η μείωση λίπους σε ένα προϊόν έχει να κάνει με τρόφιμα ελεύθερα λίπους ή 0% και αυτά που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δηλαδή περιέχουν λιγότερο από 25%. Επίσης υπάρχουν και προϊόντα με υποκατάστατα λίπους. Τέλος υπάρχουν και light προϊόντα που αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά και σημαίνει ότι έχει υπάρξει μείωση λίπους κατά την επεξεργασία του.

Χωρίς χοληστερόλη
Σημαίνει ότι αυτό το προϊόν δεν περιέχει χοληστερόλη, άλλα πιθανόν να περιέχει υδρογονωμένα λίπη. Έτσι όταν καταναλώνουμε ένα τέτοιο προϊόν το ίδιο μας το συκώτι παράγει χοληστερόλη. Αρκετές φορές τρόφιμα που αναγράφουν «χωρίς χοληστερόλη» είναι πλούσια σε λιπαρά συνεπώς και θερμίδες εμποδίζοντας έτσι την απώλεια βάρους και επιβαρύνοντας την υγεία.

Με χαμηλά λιπαρά
Όταν ένα προϊόν που κανονικά έχει λιπαρά, στην ετικέτα του αναγράφεται με χαμηλά λιπαρά, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει λιγότερα λιπαρά από την αρχική του μορφή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχει λιγότερα λιπαρά από μια πιο υγιεινή επιλογή πχ. 1 φρούτο.

Χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Όταν διαβάζουμε κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό δεν έχει ζάχαρη. Αντίθετα το τρόφιμο αυτό μπορεί να περιέχει άλλα πρόσθετα σάκχαρα όπως μέλι, φρουκτόζη, δεξτρόζη, σιρόπι ή συμπυκνωμένο χυμό φρούτων.

Από φυτικό λάδι
Πολλές φορές αυτά τα προϊόντα είναι πλούσια σε θερμίδες και περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά που προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

www.dietzone.gr