Η πανδημία στους Έλληνες: τι λένε τα νούμερα

pandimia-koronoios
ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Έρευνα της διαΝΕΟσις μας δίνει τη γενικότερη εικόνα της συναισθηματικής κατάστασης και διαβίωσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης για όλους μας κατάστασης πανδημίας και καραντίνας.

Με την καραντίνα να έχει ξεκινήσει ανεπίσημα από τα μέσα Μαρτίου και επίσημα με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23 Μαρτίου, το σίγουρο είναι ότι όλοι βιώσαμε τον εγκλεισμό, κάποιοι πιο δημιουργικά, άλλοι με περισσότερο στρες, μερικοί πιο δύσκολα, ορισμένοι πιο εύκολα…

Για τον τρόπο που ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα, τι σκεφτόμασταν και πώς βιώσαμε την κατάσταση, η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για τη διεξαγωγή μιας τηλεφωνικής έρευνας με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 15 Απριλίου και περιλάμβανε 22 ερωτήσεις για τον τρόπο που βίωσαν οι συμμετέχοντες το διάστημα της καραντίνας.

Από την έρευνα προέκυψε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο: ότι το 39,8% είναι αισιόδοξο για το μέλλον, ποσοστό που είναι ανεβασμένο σε σχέση με το Νοέμβριο του 2019 όπου έφτανε το 30%. Η ανασφάλεια είναι το δεύτερο συναίσθημα στο 30,9% των Ελλήνων, με την σιγουριά να έρχεται τρίτη στο 25,5%.

Από την έρευνα, φάνηκε επίσης ότι ένας στους δέκα πέρασε την καραντίνα μόνος του, σε ποσοστό 10,9%, ποσοστό που ανεβαίνει στην περίπτωση των ηλικιωμένων στο 29,3%. Το 27,2% απάντησε ότι πέρασε την καραντίνα μαζί με άλλο ένα άτομο και ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό. Από τους ερωτηθέντες, το 63,6% δήλωσε ότι έχει βγει από το σπίτι του το προηγούμενο 24ωρο, με το 61% να έχει βγει για ψώνια ή φαρμακείο και το 37,6% για βόλτα με το κατοικίδιο ή σωματική άσκηση. Προς τη δουλειά του κατευθύνθηκε μόνο το 24,2%, με τους άντρες να βγαίνουν από το σπίτι σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι ηλικιωμένοι φαίνεται ότι βγαίνουν λιγότερο από τον μέσο όρο από το σπίτι.

Το άγχος φυσικά και δεν έχει λείψει από όλο αυτό το διάστημα, με το 21,7% να αξιολογεί το άγχος το με 5 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, το 14,3% να βρίσκεται στο 7 και το 13% στο 8 στην κλίμακα άγχους, όπου 1=καθόλου άγχος και 10=πάρα πολύ άγχος. Να σημειώσουμε ότι καθόλου άγχος φάνηκε να έχει το 8,4% των συμπολιτών μας και πάρα πολύ άγχος το 7,1%. To 23,7% δήλωσε ότι φοβάται για τον εαυτό του, ενώ το 62% φοβήθηκε για κοντινούς ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, οι περισσότεροι αφιέρωσαν χρόνο στην οικογένειά τους (64,4%), ενώ αμέσως επόμενη δραστηριότητα είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης/ταινιών (56,8) και το νοικοκυριό (52,8%), με τα social media και το διαδίκτυο να έρχονται μετά για το 47,1%. Κάτι που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι το 30,6% δηλώνει ότι γυμνάζεται λιγότερο σε σχέση με πριν, ενώ το ποσοστό που γυμνάζεται περισσότερο είναι μικρότερο και φτάνει στο 24%, παρά το τι πιστεύαμε όλοι.

Όσον αφορά την εργασία, το 26,2% εργάζεται με τηλε-εργασία, ενώ το 25,2% συνεχίζει στον χώρο εργασίας του. Το 18,3% δεν εργάζεται και βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και συνολικά το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί αυτό το διάστημα. Ακόμη, το 36,6% δήλωσε ότι εργάζεται λιγότερο σε σχέση με πριν.

Κι όσο για το μέλλον, το 67,9% θεωρεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα επιστρέψουν σε μια σχετική κανονικότητα, ενώ το 40% πιστεύει ότι η κανονικότητα θα έρθει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το 24,5% πάντως δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην πρότερη ζωή του μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον SARS CoV-2, ενώ το 24,1% θα επέστρεφε και σήμερα στην κανονικότητα αν δεν υπήρχαν τα μέτρα.

Δείτε όλη την έρευνα αναλυτικά εδώ.