5 τροφές με σημαντικά οφέλη για την υγεία

5-trofes-me-simantika-ofeli-gia-tin-ugeia-trofes-me-simantika-ofeli-gia-tin-ugeia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά κάνουν περισσότερο καλό στην υγεία απ’ όσο ίσως νομίζετε. Και μαζί με σημαντικές πληροφορίες γι' αυτά, σας προτείνουμε εύκολους τρόπους για να τα καταναλώνετε.

Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή υγεία μας. Συνεχώς μαθαίνουμε για το πώς διάφορα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και βελτιστοποιούν την υγεία. Ας σταθούμε στα εντυπωσιακά οφέλη που μας προσφέρουν κάποια αγαπημένα φρούτα και λαχανικά.

Με βάση πέντε πρόσφατες έρευνες, τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά κάνουν περισσότερο καλό στην υγεία απ’ όσο ίσως νομίζετε. Και μαζί με αυτά, σας προτείνουμε εύκολους τρόπους για να τα καταναλώνετε ώστε να μη χάσετε τα οφέλη που προσφέρουν.

Μανιτάρια για ενίσχυση του μεταβολισμού

Η βιταμίνη D είναι ο «βασιλιάς» των θρεπτικών συστατικών. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη και βοηθούν τους μυς να εργάζονται αποτελεσματικά, ενισχύοντας την ενέργεια από τα κύτταρα. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη D με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά εκτιμάται πως τουλάχιστον το 75% των εφήβων και των ενηλίκων στις ΗΠΑ, έχουν ανεπαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Αυτό το θρεπτικό συστατικό-κλειδί δε βρίσκεται σε φυσική μορφή σε πολλά τρόφιμα και η πρόσληψή του μπορεί να γίνει μια πρόκληση. Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου» διότι η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί την παραγωγή της στο σώμα. Δυστυχώς δεν μπορείτε να βασιστείτε στον ήλιο ως μοναδική πηγή του, αφού το μέρος όπου ζείτε, η εποχή, η ώρα της ημέρας και το νέφος, επηρεάζουν την παραγωγή της βιταμίνης D.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% της ηλιόλουστης Χαβάης που βρίσκεται 20 με 30 ώρες την εβδομάδα κάτω από τον ήλιο, είχε ακόμη και τότε χαμηλά επίπεδα.

Γι’ αυτό το λόγο κυρίως, μια μελέτη για τα μανιτάρια είναι εντυπωσιακή. Ήταν γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνει τη βιταμίνη D στα μανιτάρια και ερευνητές βρήκαν ότι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν για 12 εβδομάδες τον χειμώνα μανιτάρια που είχαν εκτεθεί στον ήλιο, σημείωσαν αποτελεσματική αύξηση των επίπεδων της βιταμίνης D στο αίμα, σα να έπαιρναν συμπληρώματα.

Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια σε πολλά πιάτα. Από ομελέτες, μέχρι σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών, ψητά ή σοταρισμένα. Και για κάτι απλό, μαρινάρετε τα μανιτάρια σε βινεγκρέτ και σερβίρετε σε παγωμένες οδοντογλυφίδες σαν σουβλάκι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μανιτάρια σε επιδόρπια.

Μάνγκο για μείωση του σωματικού λίπους

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C που στηρίζουν το ανοσοποιητικό. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες και μοναδικά αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής η οποία πυροδοτεί τη γήρανση και ασθένειες. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους και χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης, όπως και στον καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα.

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies ή σε δημητριακά. Επίσης ταιριάζουν και με αλμυρά πιάτα όπως ψητά ή θαλασσινά στη σχάρα. Και για ένα πιο υγιεινό επιδόρπιο, δοκιμάστε τα μάνγκο σε cupckakes.

Μούρα για την προστασία του εγκεφάλου

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη των μούρων, μοιάζει πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή. Τα φρούτα αυτά έχουν συνδεθεί με την απομάκρυνση της παχυσαρκίας, τη μείωση της ινσουλίνης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, αλλά και την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της οστεοπόρωσης. Τώρα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα μούρα συνδράμουν στον καθαρισμό του εγκεφάλου από τις τοξίνες και στην προστασία του από τις ασθένειες της γήρανσης όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Τα φρέσκα μούρα είναι μια από τις καλύτερες γεύσεις που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Όταν είναι η εποχή τους, είναι καλύτερο να τα τρώτε ολόκληρα ή να τα προσθέτετε σε πιάτα όπως σαλάτες και στο πρωινό σας. Μπορείτε πάντως και να τα καταψύξετε και να τα προσθέτετε σε πλιγούρι βρώμης ή σε σάλτσα για γαρίδες στη σχάρα.

Σταφύλια για καταπολέμηση του λίπους στην κοιλιά

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια και ονομάζονται φλαβονοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τη ροή και κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, προλαμβάνουν την «κακή» χοληστερόλη που οδηγεί σε προβλήματα των αρτηριών.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, διαπίστωσε ότι ένα μείγμα από κόκκινα, πράσινα και μαύρα σταφύλια, όχι μόνο αυξάνει τις αντιοξειδωτικές άμυνες αλλά μειώνει και τη φλεγμονή, αλλά και το λίπος στο συκώτι και την κοιλιά. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιδράσεις τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο συνθηκών που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Εκτός από φρέσκα, μπορείτε να καταναλώσετε τα σταφύλια και σε διάφορα πιάτα, όπως τα θαλασσινά, οι σαλάτες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το άγριο ρύζι.

Παντζάρια για μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα παντζάρια εκτός του ότι είναι τονωτικά και φυσικά γλυκά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παντζάρια μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου και παράλληλα στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης με την ενίσχυσης της αντοχής.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έπιναν περίπου 240 ml χυμού από παντζάρια, παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 10 μονάδες.

Τα παντζάρια προσθέτουν τέλεια χροιά και γλυκύτητα σε φρέσκα μίγματα χυμών, αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε και ολόκληρα, σε σαλάτες ή ψητά στο φούρνο με δενδρολίβανο.