Πόσο ασφαλής είναι πλέον μια επίσκεψη στο κομμωτήριο;

kommotirio-koronoios-kourema-mallia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2020

Το καλό και το κακό σενάριο από τα χείλη των ειδικών.

Όταν έκλεισαν τα κομμωτήρια για 45 ημέρες, προφανώς η γη χάθηκε κάτω από τα πόδια σας -οι εμπειρίες που καταγράφηκαν στα social media από όσες γυναίκες επιχείρησαν να κουρέψουν ή να βάψουν τα μαλλιά τους μόνες στο σπίτι, ήταν λίγο έως πολύ εφιαλτικές. Γι’ αυτό και από τη στιγμή που άνοιξαν ξανά, οι λίστες αναμονής στα κομμωτήρια είναι ατελείωτες. Αλλά είναι μόνο αυτό που πρέπει να σας απασχολεί; Ή μήπως, ακόμη και όταν έρθει η σειρά σας για την πολυπόθητη επίσκεψη, το σκηνικό δεν θα θυμίζει σε τίποτε το παλιό, καλό και αγαπημένο σας «στέκι» ομορφιάς; Με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα εξακολουθεί να απειλεί την υγεία μας για αρκετούς μήνες ακόμη, δείτε τι πρέπει να περιμένετε από το κομμωτήριό σας από εδώ και στο εξής, με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων.

Τα κομμωτήρια θα θυμίζουν ...χειρουργεία: Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι όλος ο εσωτερικός χώρος του κομμωτηρίου, όπως και τα έπιπλα ή τα εργαλεία θα είναι απολυμασμένα, αλλά και το ότι οι hairdressers θα φορούν συνεχώς ειδικές χειρουργικές μάσκες, όπως και ιατρικά γάντια latex μιας χρήσης. Ασφαλώς και οι θέσεις μπροστά στους καθρέφτες ή τους λουτήρες θα είναι περιορισμένες, επιτρέποντας την ύπαρξη μιας πελάτισσας ανά 4 ή 5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο χρόνος παραμονής για την εκτέλεση κουρέματος ή την εφαρμογή βαφής και άλλων τεχνικών εργασιών θα κυμαίνεται από 60 έως 150 λεπτά.

 Πόσο επικίνδυνο είναι το κούρεμα ή βαφή; Το κακό σενάριο: Η Dr. Marylouise McLaws, καθηγήτρια επιδημιολογίας και ελέγχου μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, και ειδικός στη συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Θεραπείας για τον Covid-19 αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι μετάδοσης.

«Εάν ο κομμωτής δεν έχει φέρει τον ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας ή έχει αμελήσει να απολυμάνει σχολαστικά τα σύνεργα της εργασίας του, η επαφή με το τριχωτό της κεφαλής σας, το μέτωπο, και το πρόσωπό σας γενικότερα, τίθεται σε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού», λέει η Dr. McLaws, και προσθέτει: «Αφού απαγορεύεται να στέκεστε στην ουρά του σούπερ μάρκετ όταν δεν τηρείται η απόσταση ασφαλείας των δυο μέτρων, πόσο ήσυχη μπορείτε να αισθάνεστε με τον κομμωτή ακριβώς πίσω σας για μισή σχεδόν ώρα;». Αλλά η γιατρός βλέπει και άλλα προβλήματα:

Oι hairdressers, οι ειδικοί στο λούσιμο, το στέγνωμα ή το χτένισμα, ή οι hair colorists, θα έρχονται σε επαφή με δεκάδες κεφάλια μετά ή πριν από το δικό σας. Και αυτό αποτελεί σημαντικό κομμάτι ανησυχίας. Επιπλέον, όλοι οι κομμωτές μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι συχνά ασχολούνται με ανθρώπους των οποίων το τριχωτό της κεφαλής τους δεν είναι σε καλή κατάσταση. «Μπορεί να πάσχουν από ψωρίαση, έκζεμα, δερματίτιδα εξ επαφής  ή μικρούς τραυματισμούς. Και αυτό είναι ακόμη κάτι που εκθέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον επαγγελματία, όπως φυσικά και εσάς», τονίζει η Dr. McLaws, και προσθέτει: «Συνυπολογίστε το πιθανό γεγονός κάποια πελάτισσα να είναι ασυμπτωματική φορέας του κορωνοϊού και δείτε τα ποσοστά ανησυχίας να αυξάνονται κατακόρυφα».  

Αλλά υπάρχει και το καλό σενάριο: Σίγουρα, η ύπαρξη της πανδημίας δεν αφήνει κανέναν επαγγελματία μαλλιών ή πελάτισσά του εκτός κινδύνου μέσω ενός κουρέματος ή μιας βαφής. Όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα σαλόνια κομμωτικής για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Έχοντας καθαρίσει προσεκτικά κάθε επιφάνεια που κάθεται ή αγγίζει ο πελάτης, τοποθετώντας απολυμαντικό χεριών, γάντια και μάσκες στην είσοδο του κομμωτηρίου, επιβάλλοντας επίσης τη χρήση γαντιών και μασκών στους hairdressers, και αποστειρώνοντας σε κλίβανο αμέσως μετά τη χρήση ψαλίδια, χτένες και συσκευασίες προϊόντων, διασφαλίζουμε ότι καμία πελάτισσα ή υπάλληλος του κομμωτηρίου δεν θα εκτεθεί στον κορωνοϊό. Σαφώς και οι αποστάσεις θα τηρούνται με αυστηρό έλεγχο, όπως και ο χρόνος παραμονής κάθε πελάτη. Επίσης, ξεχνάτε το καθιστικό αναμονής με τα περιοδικά και το πολυαγαπημένο “κους-κους”.Περιμένοντας υπομονετικά τις επιστημονικές οδηγίες μέχρι την οριστική λύση κατά του κορωνοϊού, τα κομμωτήρια θα  συνεχίσουν να εργάζονται με βάση αυτούς τους περιορισμούς που είναι απαραίτητοι για τη διαφύλαξη της υγείας όλων.

THE BEAUTY TEAM