Οι νέοι κανόνες στον καθαρισμό του προσώπου

gunaika-katharismos-prosopou-epidermida
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2020

Κορυφαίοι δερματολόγοι δίνουν τις οδηγίες για προφύλαξη της επιδερμίδας σας μετά την καραντίνα.

Το να βρείτε τον καταλληλότερο τρόπο να διατηρείτε καθαρό το πρόσωπό σας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση -ειδικά όταν ακόμη ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος εκτός σπιτιού-, και συχνά αυτή η φροντίδα φαντάζει σαν μια ατέλειωτη διαδικασία. Ωστόσο, είτε προτιμάτε το τζελ καθαρισμού είτε το σαπούνι, είτε έχετε κανονική επιδερμίδα είτε ξηρή, λιπαρή ή μεικτή, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να αμελείτε. Διαβάστε τις επιστημονικές συμβουλές.

Λάβετε υπόψη τον τύπο της επιδερμίδας σας: Είτε δεν αλλάζετε με τίποτα την κλασική μέθοδο με νερό και σαπούνι, είτε είστε λάτρης των μοντέρνων προϊόντων ομορφιάς και θέλετε το πιο καινούριο τζελ που κυκλοφορεί, είναι σημαντικό να ξέρετε τον τύπο της επιδερμίδας σας. «Το πιθανότερο είναι να έχετε κανονική, ξηρή, λιπαρή, ευαίσθητη ή μεικτή επιδερμίδα. Αφού προσδιορίσετε τον τύπο της επιδερμίδας σας, επιλέξτε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για αυτόν. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα από το πρόγραμμα περιποίησής σας», λέει ο δερματολόγος Dr. Todd Minars, βοηθός κλινικός καθηγητής στο University of Miami School of Medicine, προτείνοντας τη χρήση ενός απαλού προϊόντος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μάτια και τα χείλη, και ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματικό για να απομακρύνει κάθε ίχνος μακιγιάζ και ρύπων.

 Προσέξτε τη θερμοκρασία του νερού: Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να πλύνετε το πρόσωπό σας με λίγο ζεστό νερό, ιδίως αν είχατε μια κουραστική μέρα. Ή μπορεί να θέλετε να “ξυπνήσετε” το πρόσωπο και τον οργανισμό σας νωρίς το πρωί, ρίχνοντας άφθονο παγωμένο νερό. «Ωστόσο, μολονότι και οι δύο τρόποι μοιάζουν χαλαρωτικοί και τονωτικοί, το χλιαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή για τον ασφαλή καθαρισμό του προσώπου σας. Το κρύο νερό δεν θα απομακρύνει επαρκώς τους ρύπους, ενώ το ζεστό μπορεί να ξηράνει ή να ερεθίσει την επιδερμίδα σας», τονίζει ο Dr. Peterson Pierre, δερματολόγος και επιστημονικός διευθυντής στην κλινική Encino & Thousand Oaks Dermatology & Laser Medical Center της Καλιφόρνιας.

Πώς να καθαρίσετε σωστά το πρόσωπό σας: Το ιδανικό είναι να εφαρμόσετε τη λοσιόν καθαρισμού κάνοντας μασάζ μόνο με τα χέρια σας (καλά απολυμασμένα, εννοείται), καθώς τα πανάκια και τα σφουγγαράκια μπορεί να είναι πηγή βακτηρίων και να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής. Κάντε αφρό με κυκλικές, ανοδικές κινήσεις, και μην ξεχνάτε βασικές περιοχές του προσώπου, όπως το πιγούνι, το μέτωπο και τα πλαϊνά της μύτης. «Επίσης, είναι καλό να μην κάνετε απολέπιση σε καθημερινή βάση. Ένα καλής ποιότητας τζελ καθαρισμού είναι αρκετό για να αφαιρέσετε όλους τους ρύπους. Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα -μία το πρωί και μία το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Έρευνες δείχνουν ότι ο καθαρισμός δύο φορές την ημέρα βοηθά την επιδερμίδα να παραμείνει υγιής», συμβουλεύει η Dr. Kathleen Cook Suozzi, διευθύντρια του τμήματος αισθητικής δερματολογίας στην ιατρική σχολή του Yale.

Και τι γίνεται με το στέγνωμα μετά τον καθαρισμό; Σύμφωνα με την Dr. Natasha Cook, ιδρύτρια της Darlinghurst Dermatology Skin and Laser Clinic στην Αυστραλία, τρίβοντας δυνατά το πρόσωπό σας με μια πετσέτα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ειδικά αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα. Στεγνώστε ταμπονάροντας απαλά με μια καθαρή, στεγνή πετσέτα, αφήνοντας το πρόσωπό σας φρέσκο και ασφαλές για τη μέρα ή τη νύχτα που ακολουθεί.

THE BEAUTY TEAM