Η ζάχαρη φέρνει πείνα

zaxari
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Έχετε παρατηρήσει πως όταν καταναλώνετε κάτι γλυκό, πολύ σύντομα νιώθετε ξανά αίσθημα πείνας; Δεν είναι ιδέα σας...

Έχει τύχει σε όλους: την ώρα που λαχταράμε ένα γλυκό και το καταναλώνουμε, νιώθουμε την απόλυτη ικανοποίηση και κορεσμό. Λίγο αργότερα, όμως, η επιστρέφει μια πείνα που δεν έχει προηγούμενο. Τι συμβαίνει; 

Η ζάχαρη επηρεάζει 2 ορμόνες: τη γκρελίνη και τη λεπτίνη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που «λέει» στον εγκέφαλό μας ότι πεινάμε, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει αυξητικές ορμόνες και ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύσει λίπος και η λεπτίνη είναι η ορμόνη που «λέει» στον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε.

Μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων μπορεί να δημιουργήσει χάος με τις παραπάνω ορμόνες, αποδιοργανώνοντας τη λεπτίνη και κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς στην υπερφαγία, ενώ διαταράσσοντας τη γκρελίνη μας κάνει συνεχώς να πεινάμε.

Συν τοις άλλοις, όταν καταναλώνουμε τέτοιου είδους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει και στη συνέχεια πέφτει απότομα, κάτι που μας οδηγεί αυτή ην αίσθηση κόπωσης, αδυναμίας και πείνας. 

Τα λιπαρά και η υψηλή πρωτεΐνη, όπως και η μείωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορούν να ρυθμίσουν και πάλι τις παραπάνω ορμόνες, ώστε να δουλεύουν αποτελεσματικά.