Συμβουλές για να καταψύξετε σωστά φρέσκα φρούτα και λαχανικά

katepsugmena-frouta-laxanika
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2020

Όταν καταψυχθούν σωστά, τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούν τη διατροφική τους αξία και μάλιστα μπορεί να έχουν και καλύτερη γεύση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταψύξει κάποιος φρούτα και λαχανικά, όπως το ότι πήρατε μεγάλες ποσότητες σε προσφορά που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να καταναλώσετε άμεσα ή ότι ναυάγησαν τα σχέδιά σας να μαγειρέψετε για πολλά άτομα. Μπορεί, ακόμη να θέλετε να επεκτείνετε τη διάρκεια κάποιων φρούτων ή λαχανικών και να τα διατηρήσετε και εκτός της εποχής τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αξίζει να το προσπαθήσετε, αρκεί να το κάνετε σωστά.

Πώς να ξεκινήσετε
Το βασικό είναι να πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας και να τα στεγνώσετε ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα. Αν θέλετε, μπορείτε να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια ή φέτες, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πιο εύκολα όταν θα ξεπαγώσουν. Μπορείτε, επίσης, να τα βράσετε για μερικά λεπτά κι έπειτα να τα παγώσετε (το λεγόμενο μπλανσάρισμα) ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και την υφή τους. Έπειτα, βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί και καταψύξτε τα, τοποθετώντας μόνο μια στρώση. Μόλις τα φρούτα και τα λαχανικά σας παγώσουν τελείως, βάλτε τα σε σακουλάκια με ετικέτες και ημερομηνίες, ώστε να ξέρετε πού βρίσκεται τι και από πότε.

Μπορούμε να παγώσουμε ωμά λαχανικά;
Κάποια λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν ωμά, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται ένα γρήγορο μπλανσάρισμα. Βάζοντας τα λαχανικά σας σε βραστό νερό σταματά τα ένζυμα που προκαλούν αποχρωματισμό και κάνουν τα λαχανικά μαλακά. Μην ξεχάσετε μόνο να μεταφέρετε τα λαχανικά σας σε πάγο αμέσως μετά το μαγείρεμα για να τα ετοιμάσετε για ψύξη και να διακόψετε τη διαδικασία μαγειρέματός τους. 

Τα κρεμμύδια και οι πιπεριές είναι εξαιρέσεις και μπορούν να καταψυχθούν ωμά. Όλα τα υπόλοιπα, όμως, λαχανικά θα πρέπει να μπλανσάρονται ή να μαγειρεύονται κανονικά πριν μπουν στην κατάψυξη. Τα ωμά φρούτα, από την άλλη, δεν έχουν κάποιο θέμα.

Για πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη;  
Τα εσπεριδοειδή μπορούν να διατηρηθούν για 3 μήνες, αλλά σύμφωνα με το Αμερικάνικο Εθνικό Κέντρο Συντήρησης Σπιτικών Τροφών, όλα τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται 8 με 12 μήνες.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν
Μπορείτε να παγώσετε οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό εκτός από το σέλερι, το νεροκάρδαμο, το αντίδι, το μαρούλι, το λάχανο, το αγγούρι και το ραπανάκι. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δεν ενδείκνυνται για πάγωμα.

Μήλα: Μπορείτε να τα καταψύξετε ολόκληρα, αν και οι φέτες τους αποθηκεύονται πιο εύκολα. Για να μην σας μαυρίσουν, βάλτε τα στον ατμό για 1,5 με 2 λεπτά ή διαλύστε ½ κ.γ. ασκορβικό οξύ σε 3 κ.σ. νερό και πασπαλίστε το μείγμα στις ωμές φέτες μήλου, πριν τις καταψύξετε.

Μπανάνες: Καταψύξτε τες ολόκληρες, ώριμες ή κόψτε τες σε ροδέλες και καταψύξτε τες σε σε ταψί με λαδόκολλα, για να τις αξιοποιήσετε σε smoothies.

Πιπεριές: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, οι πιπεριές δεν χρειάζονται μπλανσάρισμα. Αφαιρέστε τους σπόρους, κόψτε τες σε φέτες και παγώστε τες σε ειδικά σακουλάκια.

Μούρα: Τα μικρά μούρα όπως τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, μπορείτε να τα καταψύξετε ολόκληρα. Τα μεγαλύτερα, όπως οι φράουλες, μπορείτε να τα κόψετε.

Μπρόκολο και κουνουπίδι: Βγάλτε τα φύλλα και τα κοτσάνια, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και μπλανσάρετε για 3 λεπτά. Έπειτα παγώστε τα σε λίγο κρύο νερό ή πάγο και βάλτε τα στην κατάψυξη.

Κολοκύθα: Αν δεν μαγειρέψετε την κολοκύθα πριν την αποθηκεύσετε, στη συνέχεια θα έχει άσχημη γεύση και υφή. Καλό είναι, λοιπόν, να την κόψετε και να τη μαγειρέψετε στο φούρνο, έπειτα να την αφήσετε να κρυώσει και μετά να τη βάλετε στην κατάψυξη.

Εσπεριδοειδή: Αν θέλετε να τα καταψύξετε για τον χυμό τους, αφήστε τη φλούδα τους όπως είναι και απλώς κόψτε τα στη μέση πριν τα βάλετε στην κατάψυξη. Μπορείτε, όμως, και να τα ξεφλουδίσετε, να τα κόψετε σε κομμάτια και να παγώσετε τις φέτες σε ειδικά σακουλάκια.

Καλαμπόκι: Ο πιο εύκολος τρόπος να παγώσετε το καλαμπόκι είναι με τα σπόρια του, αν και μπορείτε να το καταψύξετε και ολόκληρο αν θέλετε. Διαλέξτε το φρέσκο, καθαρίστε το από τα φύλλα, μπλανσάρετε για 4 λεπτά, κρυώστε το και έπειτα αφαιρέστε τους σπόρους με μαχαίρι για να τους καταψύξετε.

Φασολάκια και αρακάς: Αφαιρέστε τα μπιζέλια και μπλανσάρετέ τα για 1,5 λεπτό.

Ντομάτες: Η φλούδα της ντομάτας σκληραίνει αν καταψυχθεί, γι’ αυτό αφαιρέστε τη πριν τις καταψύξετε. Χαράξτε ένα Χ στην κορυφή της και βράστε τη για 30 δευτερόλεπτα, για να αφαιρέσετε τη φλούδα με ευκολία. Έπειτα, αφαιρέστε τον πυρήνα της και καταψέξτε τες.

Κολοκυθάκια: Για να το αξιοποιήσετε σε ψήσιμο, τρίψτε το κολοκυθάκι σας και μπλανσάρετε για 1-2 λεπτά. Αλλιώς, κόψτε το σε φέτες και μπλανσάρετε για 3-4 λεπτά.