Τα μούρα και τα φρούτα κατά του Αλτσχάιμερ

frouta
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μούρων και φρούτων συνολικά, μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ασφαλείς από τη νόσο που μας κλέβει το μυαλό.

Άλλη μια έρευνα συνηγορεί στο να βάλουμε περισσότερα φρούτα στην καθημερινότητά μας, ειδικά αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη μας και το μυαλό μας σε άρτια κατάσταση ακόμη και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι τα φλαβονοειδή από τα μούρα, τα μήλα και άλλες φυτικές τροφές βοηθούν στην προστασία ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλα είδη άνοιας.

Οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση σε καταγεγραμμένα δεδομένα διατροφής και συνέκριναν την πρόσληψη φλαβονοειδών και τον δείκτη εμφάνισης άνοιας σε 2801 συμμετέχοντες από την Framingham Heart Study Offspring Cohort. Αυτό που φάνηκε ήταν πως όσοι παρουσίαζαν το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως πορτοκαλιών, μήλων, αχλαδιών, φραουλών και άλλων μούρων κ.ο.κ. παρουσίαζαν 40% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας σε σχέση με αυτούς που κατέγραψαν τη χαμηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών.

Οι τροφές αυτές, επίσης, συνέβαλαν στη βελτίωση της εγκεφαλοαγγειακής ροής αίματος, η οποία επίσης μπορεί να μας προστατέψει ενάντια στη γνωστική έκπτωση με το πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, ο μειωμένος κίνδυνος σχετίζεται με την αντιοξειδωτική και αντι-νευροφλεγμονώδη δράση των φλαβονειδών.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τα φρούτα σας καθημερινά!

Πηγή
Shishtar E, Rogers GT, Blumberg JB, Au R, Jacques PF. Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. Published online April 22, 2020.