Μπορεί μια υγιεινή τροφή να μας βλάψει;

ntomates
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Κάποιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά χρειάζονται προσοχή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι εμφανώς επιβαρυντικές για την υγεία μας, όπως οι επεξεργασμένες τροφές, τις οποίες και πρέπει να αποφεύγουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, και κάτω από ειδικές συνθήκες, υπάρχουν κάποιες υγιεινές τροφές που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνες, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια, αν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Δυο τέτοιες τροφές είναι το πορτοκάλι και η ντομάτα. 

Πρόκειται για δυο τροφές από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις. Η βλαβερή τους πλευρά, η οποία «ξεδιπλώνεται» όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες αυτών, οφείλεται στα οξέα τους, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Όταν αυτό συμβαίνει συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί μια διαταραχή γνωστή ως «οισοφάγος Barrett», κατά την οποία δημιουργούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις στον οισοφάγο. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε αυτές τις τροφές! Οι ειδικοί προτείνουν απλώς να μην ξεπερνάμε τις 2 μερίδες πορτοκαλιού ή ντομάτας την ημέρα και να τις αποφεύγουμε αν παρουσιάζουμε συμπτώματα παλινδρόμησης.