Πώς να διατηρείτε το μαρούλι φρέσκο και τραγανό

maroulia
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2020

Ταιριάζει ιδανικά στις σαλάτες, στα σάντουιτς, στην πίτσα, αλλά μερικές φορές μας τα «χαλάει» όταν τα φύλλα του μαλακώνουν και μαραίνονται. Εκτός, λοιπόν, του να αγοράζετε τις ποσότητες που θα χρειαστείτε, δείτε πώς να το αποθηκεύετε σωστά ώστε να διατηρείται.

Υπάρχουν μερικές βασικές κατηγορίες μαρουλιού, όπως τα μαρούλια ρομάνα, που χρησιμοποιούνται πολύ για σαλάτες και έχουν μακρύ σχήμα, τα κατσαρά μαρούλια με το χαλαρό «κεφάλι», τα φυλλώδη μαρούλια με τα τραγανά ίσια φύλλα που μοιάζουν σαν άνθος και τα κεφαλωτά (iceberg) που είναι σαν μπάλα.

Καταρχάς, να θυμάστε ότι το μαρούλι σε πλαστική συσκευασία δεν θα διατηρηθεί πολύ, γι’ αυτό προτιμήστε το χύμα, σκέτο –εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσετε άμεσα. Η ποικιλία ρομάνα και το iceberg γενικά διατηρούνται περισσότερο από αυτά με το χαλαρό κεφάλι και είναι πολύ εύκολο να τα διατηρήσετε φρέσκα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να τα διατηρήσετε μέχρι 3 εβδομάδες.

Καθαρίστε το: Μόλις φτάσετε στην κουζίνα σας, βγάλτε το από τη σακούλα και… επιθεωρήστε το. Αν δείτε ότι τα εξωτερικά του φύλλα είναι χαλασμένα, με λεκέδες, αφυδατωμένα κ.ο.κ., κόψτε τα και πετάξτε τα, ώστε να τα προφυλάξετε από περαιτέρω φθορά

Μην το πλύνετε: Ένα καθαρισμένο από τα χαλασμένα φύλλα του μαρούλι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για εβδομάδες, αν το αφήσετε... στην ησυχία του. Μην το πλύνετε και μην το ψιλοκόψετε αν δεν πρόκειται να το φάτε άμεσα.

Αποθηκεύστε το σωστά: Πριν το τοποθετήσετε στο νέο του σπίτι, το συρτάρι του ψυγείου σας, τυλίξτε το με χαρτί κουζίνας και τσεκάρετε περιοδικά να δείτε αν χρειάζεται αλλαγή το χαρτί (θα το καταλάβετε από τη μουλιασμένη υφή του μαρουλιού). Μην ξεχνάτε ότι άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να επηρεάσουν τη φρεσκάδα των φύλλων του μαρουλιού, γι’ αυτό φροντίστε να του αφήσετε αρκετό χώρο. 

Πριν την κατανάλωση
Αν αγοράζετε έτοιμη, πλυμμένη, συσκευασμένη σαλάτα, προτιμήστε να την πλύνετε κι εσείς μια φορά. Ακόμη και τριπλοπλυμμένα mix σαλάτας μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, γι’ αυτό καλύτερα να παραμείνετε ασφαλείς. Γεμίστε ένα μπλο με νερό, μουλιάστε το μαρούλια σας, αδειάστε και επαναλάβετε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να το στεγνώσετε καλά. Ο καλύτερος τρόπος είναι με το salad spinner, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να το απλώσετε σε χαρτί κουζίνας και να το στεγνώσετε σκουπίζοντάς το ταμποναριστά.

Κόψτε τα ακριβώς πριν τα φάτε, προτιμώντας μεγάλα κομμάτια και απολαύστε τη σαλάτα σας.