Εθισμένοι στην ζάχαρη; Όχι πια...

ethismenoi-stin-zaxari-oxi-pia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πολλοί χαριτολογούμε λέγοντας ότι είμαστε εθισμένοι στην ζάχαρη αλλά αυτό δεν απέχει τελικά και πολύ από την αλήθεια. Άκρως εθιστική χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την ζάχαρη, την κατατάσσουν μάλιστα στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ, τη νικοτίνη και την κοκαΐνη!

Πολλοί χαριτολογούμε λέγοντας ότι είμαστε εθισμένοι στην ζάχαρη αλλά αυτό δεν απέχει τελικά και πολύ από την αλήθεια. Άκρως εθιστική χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την ζάχαρη, την κατατάσσουν μάλιστα στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ, τη νικοτίνη και την κοκαΐνη!

Ο εθισμός στην ζάχαρη έχει διπλή πηγή: ο εγκέφαλός μας εθίζεται όντως στα φυσικά οπιοειδή που απελευθερώνει η κατανάλωση ζάχαρης, αλλά και έχουμε κοινωνικά συνδυάσει την ικανοποίηση από την γλυκιά της γεύση με την έννοια της παρηγοριάς και της αγάπης.

Σίγουρα το έχουμε όλοι νιώσει: μια έντονη ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό, που μας καταλαμβάνει ανύποπτα και ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να καταπολεμήσουμε το αίσθημα αυτό, λένε οι ειδικοί, για να μην φτάνουμε στην υπερβολή όσον αφορά στην κατανάλωση μιας ουσίας που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική αξία για τον οργανισμό, πέρα από την πρόσκαιρη ευχαρίστηση που μας προσφέρει.

Τρώτε συχνά

Το καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία γεύματα και δύο σνακ ή πέντε μικρά γεύματα. Συχνά όταν δεν τρώμε τακτικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν και μας κάνουν να αποζητάμε τα σνακ με ζάχαρη. Ένα καλό πρωινό είναι βασικό και βοηθά ιδιαίτερα.

Επιλέξτε ανεπεξέργαστα προϊόντα

Όσο πιο κοντά είναι μια τροφή στην αρχική της μορφή, τόσο λιγότερη επεξεργασμένη ζάχαρη περιέχει, με τα φρούτα και τα λαχανικά τοπ φυσικά στην λίστα.

Προσθέστε μπαχαρικά

Το κόλιανδρο, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το κάρδαμο «γλυκαίνουν» με φυσικό τρόπο τα φαγητά και μειώνουν την επιθυμία μας για ζάχαρη.

Γυμναστείτε

Περπάτημα, χορός, γιόγκα, ό,τι κι αν σας αρέσει να κάνετε, σας βοηθάει να εκτονώνετε την ένταση, σας γεμίζει ενέργεια και κατά συνέπεια σας προστατεύει από την παγίδα να τονώσετε πρόσκαιρα την πεσμένη σας ενεργητικότητα με μια σοκολάτα για παράδειγμα.

Κάντε αποτοξίνωση

Μια αποτοξίνωση του οργανισμού, επαναπρογραμματίζει τις... ορέξεις του και μειώνει την έντονη επιθυμία για ζάχαρη. Το σώμα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και έτσι δεν αποζητάει πια την γλυκιά ανταμοιβή της ζάχαρης. Πώς θα αποτοξινωθείτε; Για 1-2 εβδομάδες επιλέξτε στην καθημερινή σας διατροφή κυρίως φρούτα και λαχανικά, πιείτε πράσινο τσάι και πολλούς χυμούς.

Προσοχή στα υποκατάστατα

Το να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο δεν βοηθάει σε κάτι, με λίγα λόγια δεν μειώνει την επιθυμία σας για κάτι γλυκό. Ίσα-ίσα η επιλογή αυτή είναι συχνά πιο βλαβερή για τον οργανισμό απ’ ότι μια κουταλιά μαύρη ζάχαρη ή μέλι.

Προσοχή στην «κρυμμένη» ζάχαρη

Με λίγα λόγια τη ζάχαρη στα έτοιμα προϊόντα, που μπορεί να περιέχεται ακόμη και σε προϊόντα που δεν θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τους. Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, δρουν στον οργανισμό με ανάλογο τρόπο με τη ζάχαρη.

Αποσπάστε το μυαλό σας

Όταν σας πιάνει ανεξέλεγκτη λαχτάρα για γλυκό, πηγαίνετε μια βόλτα. Η έντονη αυτή ανάγκη διαρκεί συνήθως 10 με 20 λεπτά το πολύ. Αν στα κρίσιμα αυτά λεπτά καταφέρετε να αποσπάσετε το μυαλό σας με κάτι άλλο, συνήθως περνάει. Όσο πιο συχνά αντιμετωπίζετε έτσι αυτό το «σοκ» για ζάχαρη, τόσο πιο εύκολο γίνεται να το… παρακάμψετε.

Νερό το θαυματουργό

Πίνετε πολύ νερό. Πολλές φορές με ένα ποτήρι νερό μπορεί να σας περάσει εντελώς η επιθυμία για γλυκό. Γιατί συχνά, αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν ανάγκη για ζάχαρη είναι απλά δίψα!

Φάτε ένα φρούτο

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να «υποκύψετε» στην ανάγκη σας για ζάχαρη είναι να επιλέξετε αντί για μια πλάκα σοκολάτα, ένα φρούτο.