Τι πρέπει να αλλάξετε στην εφαρμογή του αντηλιακού σας φέτος σε σχέση με πέρσι

gunaika-antiliako-kalokairi-ilios-derma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2020

Αυτές είναι οι νεότερες επίσημες επιστημονικές οδηγίες και τεχνικές για να αποφύγετε την φωτογήρανση -και άλλα, πολύ πιο δυσάρεστα.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προσοχής σας όσον αφορά στην υγεία και την αντιγήρανση του δέρματός σας, αυτό είναι η προστασία από τον ήλιο. Και η χρήση αντηλιακού παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την διαδικασία πρόληψης από εγκαύματα, φωτογήρανση, δερματικών αλλοιώσεων και καρκίνων του δέρματος. 

Όμως, μη νομίζετε πως είστε ασφαλείς εάν φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, και κυρίως, εάν το εφαρμόζατε στο πρόσωπό σας όπως χθες.  

Άλλο πέρσι, άλλο φέτος, λένε οι δερματολόγοι: Σύμφωνα με επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύονται στη μηνιαία επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, κάθε δέκα χρόνια το όζον μειώνεται κατά 5%, συνεπώς η επικίνδυνη υπεριώδης ακτινοβολία που δέχεστε φέτος το καλοκαίρι είναι 0,5% περισσότερη από πέρσι. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν έχετε δώσει προτεραιότητα στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο και έχετε όλες τις καλύτερες προθέσεις, ίσως να μην κάνετε τα πάντα σωστά όσον αφορά στην εφαρμογή του αντηλιακού σας.

  Η μεγάλη διαφορά στον λάθος τρόπο εφαρμογής αντηλιακού, με τον σωστό: Τα τακτικά ενημερωτικά δελτία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας προσεγγίζουν την σωστή χρήση αντηλιακού με έναν τρόπο που ακόμη και οι πιο επιμελείς από εμάς ίσως δεν έχουμε σκεφθεί: τη σωστή τεχνική.

1. Το πρώτο βήμα είναι να ανακινήσετε καλά το μπουκάλι προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντηλιακό, επειδή αυτή η κίνηση αναμιγνύει τα προστατευτικά φίλτρα, τα αντιγηραντικά συστατικά και άλλα φωτοπροστατευτικά ή ενυδατικά εκχυλίσματα που υπάρχουν στη σύνθεση του προϊόντος, κατανέμοντας ομοιόμορφα στο δοχείο.

2. Σε ένα βίντεο που ανήρτησε η Ακαδημία στο διαδίκτυο, παρουσιάζεται ο λάθος τρόπος εφαρμογής αντηλιακού, όπου απλώς το ρίχνουμε στη χούφτα μας σε μεγάλες ποσότητες, το απλώνουμε στο πρόσωπο ή το σώμα και πασαλειβόμαστε (ο τρόπος που οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε). Στη συνέχεια του βίντεο ένας δερματολόγος δείχνει τον σωστό τρόπο.

- Με τη βοήθεια του δείκτη του ενός χεριού, τοποθετεί μικρές ποσότητες αντηλιακού στο μέγεθος φασολιού σε πέντε βασικά σημεία του προσώπου: μύτη, μέτωπο, κάτω από τα μάτια, μάγουλα και πηγούνι.

- Κατόπιν, με μικρά και ελαφριά «χτυπηματάκια» απλώνει την αντηλιακή κρέμα χωρίς να την τρίβει στο δέρμα, όπως ακριβώς θα κάνατε κατά την εφαρμογή ενός concealer για να καλύψετε τις ατέλειες της επιδερμίδας σας.

- Το επιστημονικό συμπέρασμα: όταν απλώνετε το αντηλιακό χωρίς στρατηγική δημιουργείται άνιση κάλυψη και προστασία, ενώ η εφαρμογή με τις οδηγίες του γιατρού δημιουργεί πιο ομοιόμορφο φράγμα με εξαιρετικά βελτιωμένη απόδοση στην προστασία από τις ακτίνες UV.

3. Το άλλο κρίσιμο ζήτημα στην χρήση αντηλιακού, αφορά τα σημεία του προσώπου που συνήθως ξεχνάμε: αυτιά, λαιμός, χείλη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διαγνώσεις για βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σ’ αυτές ακριβώς τις περιοχές του προσώπου κυμαίνονται παγκοσμίως μεταξύ 2 και 3 εκατομμύρια -και με διαρκώς αυξανόμενη τάση.

THE BEAUTY TEAM