Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

podia
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν.

Υπάρχουν πολλές ημέρες που γυρνάμε στο σπίτι από τη δουλειά και νιώθουμε τα πόδια μας πρησμένα και να πονούν. Τι μπορεί να προκαλεί αυτή την ανεπιθύμητη κατάσταση;

Πολύωρη καθιστική ή όρθια στάση
Όταν στεκόμαστε ή αντίθετα περνάμε πολλές ώρες καθιστοί στον χώρο εργασίας μας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα λόγω της βαρύτητας. Καλό είναι λοιπόν, να σηκωνόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάμε λίγο για να ξεμουδιάζουμε και να βοηθάμε και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ένα υποπόδιο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Στενά ρούχα
Τα πολύ στενά ρούχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σωστή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα στα πόδια μας. Επιπλέον, πολύ ψηλά αλλά και πολύ χαμηλά παπούτσια μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η εγκυμοσύνη
Λόγω της αύξησης του βάρους της εγκυμονούσας, μπορεί να προκληθεί πρήξιμο στα κάτω άκρα ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχουμε καθόλου κίνηση.

Πιθανή ύπαρξη φλεγμονής
Σε περιπτώσεις που τα πόδια μας είναι πρησμένα, κόκκινα, ζεστά και πονάνε πολύ, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονώδη πάθηση ή να σχετίζεται με κάποια φλεβική θρόμβωση ή ακόμα και με τη λειτουργία της καρδιάς. Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται η επίσκεψη σε γιατρό.

Κατακράτηση υγρών
Η πιο συνηθισμένη αιτία που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια είναι η κατακράτηση υγρών. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς , δύσκαμπτες αρθρώσεις και μεταβολές του σωματικού βάρους. Φάρμακα, εγκυμοσύνη, αυξημένη πρόσληψη νατρίου και ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό σε κατακράτηση υγρών.

Το πιο χρήσιμο tip για να αποφύγουμε την κατακράτηση υγρών είναι να πίνουμε πολύ νερό. Όταν πια έχουμε φτάσει σε σημείο να διψάμε αυτό σημαίνει ότι είμαστε ήδη αφυδατωμένοι ,επομένως καλό είναι να υπενθυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας να πίνει νερό μέσα στην ημέρα. Όσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε τόσο περισσότερη κατακράτηση κάνουμε.

Ωστόσο μπορούμε και μέσω της διατροφής να περιορίσουμε την κατακράτηση. Ας δούμε πώς:

Περιορισμός κατανάλωσης νατρίου
Αυξημένη κατανάλωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να αραιωθεί η μεγάλη ποσότητα νατρίου. Γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση λιγότερου από 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι ημερησίως. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν αλάτι και για τον λόγο αυτό πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφική δήλωση.

Αύξηση στην πρόσληψη καλίου
Το κάλιο φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση της κατακράτησης, καθώς ρίχνει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διούρηση. Το συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά και για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων την ημέρα.

Μαγνήσιο
Η πρόσληψη μαγνησίου, μετάλλου που συμμετέχει σε εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις, φαίνεται ότι βοηθάει στην μείωση της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το πρήξιμο και ο πόνος που μπορεί να αισθανόμαστε στο τέλος της ημέρας στα πόδια μας μπορεί να είναι πολυπαραγοντικός με πρώτο αίτιο την κατακράτηση υγρών. Μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με περπάτημα και άσκηση.

Άλλοι τρόποι να ανακουφίσουμε τα πόδια μας είναι με λεμφικό μασάζ, με χρήση κρέμας ή τζελ που θα ανακουφίσει και θα τονώσει το κυκλοφορικό σύστημα και τέλος με τη βύθιση των ποδιών σε λεκάνη με χλιαρό νερό και ένα ήπιο μασάζ.

www.dietzone.gr