Γιατί ο Matthew McConaughey είναι ορκισμένος οπαδός της παλαιολιθικής δίαιτας

matthew-mcconaughey
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Μάλλον επειδή σ’ αυτή τη διατροφή οφείλει το κορμί-φέτες στα 50 του.

H Paleo diet είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πλάνα διατροφής την τελευταία δεκαετία, η οποία εν ολίγοις βασίζεται στον τρόπο που τρέφονταν οι παλαιολιθικοί πρόγονοί μας σχεδόν δυο εκατομμύρια χρόνια πριν. Κάποιοι την αποκαλούν «μόδα». Άλλοι «λατρεία». Όμως, ο Matthew McConaughey λέει ότι σ’ αυτήν οφείλει το λεπτό αλλά δυνατό κορμί του, το οποίο δείχνει στα καλύτερά του, παρόλο που διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του (με μεγαλύτερη απόδειξη την τελευταία φωτογραφία που ανέβασε πριν λίγες μέρες ο ηθοποιός στο λογαριασμό του στο Instagram).

Ενώ είναι αρκετοί εκείνοι που δεν θα μπορούσαν με τίποτε να τρέφονται με ρίζες, ωμό κρέας, φρούτα, λαχανικά και καρπούς, πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες (βλέπε στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2,  παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, καρκίνος κλπ.) οφείλονται στο γεγονός ότι από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, ο κόσμος υιοθέτησε μια διατροφή που δεν ταιριάζει στα γονίδιά του, με ορισμένους ερευνητές να επισημαίνουν ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι γενετικά προγραμματισμένος να τρέφεται όπως ο πρόγονός του -τουλάχιστον όσον αφορά στην αποχή από επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες.

 Ο Matthew McConaughey, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Red λέει πως μετά το γύρισμα της ταινίας Dallas Buyers Club (2013), όπου υποχρεώθηκε να χάσει σχεδόν 20 κιλά -κυριολεκτικά σκελετωμένος-, βρήκε στην Paleo diet τη λύση για πλήρη και ταχεία ανάκαμψη του καταπονημένου οργανισμού του και της ισχνής μυϊκής μάζας του. «Η διατροφή μου με ποιοτικές ζωικές πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, πολύτιμα φρούτα και λαχανικά, βραστά όσπρια και ξηρούς καρπούς -όλα βιολογικής εκτροφής και καλλιέργειας-, συνδυαστικά με πλήρη αποχή από κάθε είδους επεξεργασμένες τροφές, με βοήθησε να ανακαλύψω έναν νέο τρόπο ζωής, μακριά από χημικά, συντηρητικά, ορμόνες και trans λιπαρά».

Πώς μοιάζει ένα καθημερινό μενού παλαιολιθικής δίαιτας του McConaughey; Ομελέτα με σπανάκι, μανιτάρια και ντομάτα για πρωινό. Σαλάτα λαχανικών με άγριο σολομό, φρέσκο τόνο για μεσημεριανό γεύμα. Βιολογικό ψητό κοτόπουλο με πουρέ γλυκοπατάτας, μπρόκολο και αρακά για δείπνο.

«Στην πραγματικότητα, ένα “σύγχρονο” μενού Paleo diet δεν είναι ανάγκη να στερείται αγνού παρθένου ελαιόλαδου, ενώ ούτε το κρέας ούτε το ψάρι χρειάζεται να είναι ωμά -απλά, να είναι ψητά ή στον ατμό», λέει ο ηθοποιός.

Η ετυμηγορία: H ιδέα για τη δημιουργία της Paleo diet όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε γύρω στις αρχές του 1970 από τον γαστρεντερολόγο Walter Voegtlin, και κορυφώθηκε σε επιστημονικό επίπεδο από τον διάσημο ειδικό της εργοφυσιολογίας και διατροφής Loren Cordain το 2002. Σύμφωνα με τις μελέτες, επειδή η παλαιολιθική δίαιτα βασίζεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όταν πεινάσουν (αρκεί οι τροφές να μην έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία), οδηγεί εντέλει σε λιγότερη κατανάλωση θερμίδων. Σουηδική μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 300 έως 900 όταν ακολουθούσαν την Paleo diet. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα τρόφιμα που υποδεικνύει η δίαιτα είναι συνήθως πιο χορταστικά αλλά ταυτόχρονα φτωχότερα σε κορεσμένο λίπος, ζάχαρη, αλάτι ή κάθε είδους έξτρα θερμίδες που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

THE BEAUTY TEAM