Ποιο είδος καρκίνου καταπολεμά η ντομάτα;

ntomates
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Οι ντομάτες κονσέρβα και οι μαγειρεμένες ντομάτες φαίνεται να έχουν θετική επίδραση κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και συνήθως εξελίσσεται αργά, ενώ η έγκαιρη διάγνωση ανεβάζει την πενταετή επιβίωση έως και 100%. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Causes & Control, μάλιστα, οι ντομάτες φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 27 χιλιάδες άντρες Αντβεντιστές χωρίς καρκίνο όπως και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου και την κατανάλωση ντομάτας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι κατανάλωναν ντομάτες κονσέρβα ή μαγειρεμένες 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ντομάτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη πιο ισχυρή συσχέτιση όταν η κατανάλωση έφτανε τα 71 γραμμάρια την ημέρα (περίπου το 1/3 του φλιτζανιού) σε σχέση με την έλλειψη ντομάτας από τη διατροφή.

Οι επικεφαλής της μελέτης αποδίδουν τον χαμηλότερο κίνδυνο στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του λυκοπενίου, ενός είδος καροτενοειδούς που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες και μαγειρεμένες ντομάτες. Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ήταν πιο έντονα σε μαύρους συμμετέχοντες, δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή πρόκληση ασθενειών.

Πηγή
Fraser GE, Jacobsen BK, Knutsen SF, Mashchak A, Lloren JI. Tomato consumption and intake of lycopene as predictors of the incidence of prostate cancer: the Adventist Health Study‑2. Cancer Causes & Control. 2020;31:341-351.