Επιστροφή στα γυμναστήρια: γιατί είναι σημαντική

gumnastirio-askisi-gumnastiki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Η exclusive trainer Ιωάννα Λαουμτζή εξηγεί γιατί η γυμναστική στο σπίτι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκγύμναση με την επίβλεψη εξειδικευμένου fitness trainer.

Τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας δημιουργήθηκε η ανάγκη να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και τη φυσική μας κατάσταση, δεδομένου ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας σημαντικός μηχανισμός αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων προσφέροντας ευεξία. Η πανδημία του Covid19 μας ανάγκασε λοιπόν να «μείνουμε σπίτι» και να προπονηθούμε μόνοι μας, στον προσωπικό μας χώρο και μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το YouTube ή τα Instagram Lives. Φυσικά, η κατ’οίκον γυμναστική δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Το έχουμε δει στο παρελθόν ως πρόταση από επώνυμους starτου Χόλυγουντ όπως η Jane Fonda, ο Jake Steinfeld και η Olivia Newton John στις δεκαετίες τoυ ΄80  & '90  ενώ την επόμενη δεκαετία η τάση ήταν τα πολύ δημοφιλή DVD προπόνησης.

Η προπόνηση από το σπίτι έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον εκείνων που μπορεί να μην είχαν μια ενεργή ρουτίνα προπόνησης στο παρελθόν. Άλλοι πάλι ίσως επιθυμούν να γυμνάζονται στο σπίτι στον ελεύθερο χρόνο τους και κάποιοι μαζί και με τα παιδιά τους. Οι διαδικτυακές συνεδρίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι μια επιλογή, όμως, η ζωντανή εμπειρία ενός μαθήματος γυμναστικής και ιδιαίτερα μιας personal training συνεδρίας είναι αναντικατάστατη.

Η διάταξη ενός γυμναστηρίου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας «ρουτίνας» η οποία δεν μπορεί να αναπαραχθεί με τον ίδιο τρόπο από το σπίτι.  Όλος ο εξοπλισμός cardio βρίσκεται σε μια περιοχή, τα ελεύθερα βάρη σε άλλη, τα μηχανήματα αντίστασης σε διαφορετική θέση και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία ασφαλή και αποδοτική εκγύμναση με επαγγελματικό και ασφαλή εξοπλισμό.

Τα γυμναστήρια και οι ατομικές one-on-one προπονήσεις βοηθούν στη συγκέντρωση στον στόχο καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι στις εικονικές προπονήσεις με πελάτες στα σπίτια τους, οι αθλούμενοι διακόπτουν συχνά για να μιλήσουν με τα παιδιά ή τους συνεργάτες τους, να φέρουν το μπουκάλι με το νερό ή για απαντήσουν το τηλέφωνο. Στο γυμναστήριο πρέπει, χωρίς καμία δικαιολογία, να δώσεις το 100%.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε επηρέασε όλους τους εργασιακούς κλάδους και δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε αυτός της γυμναστικής. Εικάζεται ότι μόνο το 30% των ασκούμενων θα επιστρέψουν σε μαθήματα γυμναστικής μόλις ανοίξουν τα γυμναστήρια, ωστόσο αυτό δεν είναι σωστό. Οι ασκούμενοι πρέπει να γυρίσουν στους χώρους εκγύμνασης τους, όπου η προπόνηση είναι πιο αποτελεσματική, καθώς υπάρχει συνολική επίβλεψη από εξειδικευμένο fitness trainer κατά την εκτέλεση του προγράμματος.

Είναι σημαντικό να κοιτάμε μπροστά και ως επικοινωνιακά και κοινωνικά όντα να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τη ζωτική αλληλεπίδραση που χάσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αγάπη μας για την εκγύμναση στο σπίτι μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με την προπόνηση στα γυμναστήρια. Με έναν δυνατό συνδυασμό και πάντα με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς.

Ιωάννα Λαουμτζή
Exclusive Fitness