Η Michelle Monaghan, βασίλισσα της ηλιοπροστασίας, συμβουλεύει

i-michelle-monaghan-basilissa-tis-ilioprostasias-sumbouleuei
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Έχετε πολύ σοβαρούς λόγους να ακούσετε καλά την 44χρονη ηθοποιό, που βγήκε νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο του δέρματος.

Από τη μοιραία στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος στα 30 της χρόνια, η πανέμορφη και ταλαντούχα Michelle Monaghan έχει μετατραπεί σε άτυπη πρέσβειρα της χρήσης αντηλιακού, δίνοντας συμβουλές ώστε κανείς να μην βιώσει τον εφιάλτη του μελανώματος.Πριν από μερικές μέρες, οι δηλώσεις της που αφορούσαν στην προσωπική της Οδύσσεια έκαναν το γύρου του διαδικτύου: «Ο σύζυγός μου κατάγεται από την Αυστραλία, μια χώρα όπου παρατηρείται η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στον πληθυσμό, άρα όλοι λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση για την προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία», είπε η Monaghan, τονίζοντας ότι ακόμη και στα σχολεία υπάρχει ειδικό μάθημα αναγνώρισης των σημαδιών που μπορεί να σηματοδοτούν τα στάδια εμφάνισης του καρκίνου στο δέρμα). «Όμως εγώ, μεγάλωσα σε ένα αγρόκτημα στην Αϊόβα, και ποτέ μου δεν είχα την ιδέα ότι το αντηλιακό είναι υποχρεωτικό -απλώς έβγαινα κάθε μέρα έξω στον ήλιο και τον απολάμβανα σαν να ήταν δώρο Θεού, ακόμη και όταν μετακόμισα στο Λος Άντζελες, όπου το μαύρισμα θεωρείται must. Επιπλέον, δεν είχα ποτέ μου επισκεφθεί έναν δερματολόγο για ένα ετήσιο έλεγχο των σπίλων μου», λέει. 

 
Αυτή η αφέλεια την οδήγησε στο κατώφλι του μελανώματος. Η ίδια αφηγείται: «Μια μέρα ο σύζυγός μου παρατήρησε έναν περίεργο σπίλο στο πόδι μου, ο οποίος είχε διάμετρο μεγαλύτερη από μια γόμα μολυβιού και ο οποίος εξελισσόταν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Με την παρότρυνσή του επισκεφθήκαμε έναν δερματολόγο, όπου η πρώτη διάγνωση δεν ήταν ανησυχητική, ωστόσο ο ειδικός επέμενε να προβεί σε αφαίρεση του σπίλου. Λίγες μέρες μετά, η βιοψία έδειξε πως ήταν μελάνωμα, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, η αφαίρεση αποδείχθηκε σωτήρια, μιας και τα καρκινικά κύτταρα δεν είχαν προχωρήσει σε βάθος και έκταση τη βλάβη».

Από τότε, η Monaghan λέει ότι έχει δεσμευτεί με απόλυτη συνέπεια στην προστασία του δέρματος της, μιας και ο δερματολόγος της εξήγησε ότι κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχα όταν φλερτάρει με τον ήλιο χωρίς προστασία -όχι μόνο όταν έχει προλάβει το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια, αλλά ακόμη και αν δεν έχει καμία ένδειξη. «Τώρα, κάθε πρωί, κάνω ντους, απλώνω αποσμητικό, βουρτσίζω τα δόντια μου και μετά βάζω αντηλιακό ανεξάρτητα από το αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, ή ακόμη και εάν πρόκειται να μείνω σπίτι», λέει η Monaghan. «Ως επιζήσασα από τον καρκίνο του δέρματος, έχω αντιληφθεί τη δύναμη της πρόληψης. Μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και ξεκινά με την εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος καθημερινά», γράφει στην τελευταία της ανάρτηση στο Instagram.