Ακόμη και το λίγο αλκοόλ βλάπτει

alkool-mpira-kalokairi
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Δεν κινδυνεύουν μόνο οι δεινοί πότες από το αλκοόλ, αλλά ακόμη και όσοι το καταναλώνουν με βάση τις οδηγίες χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τώρα που το καλοκαίρι μας ανοίγει την όρεξη για παγωμένες μπίρες και κοκτέιλ, τα παρακάτω ίσως είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν.

Ένα-δυο ποτά μια στο τόσο δεν θα σας κάνουν κακό, αλλά αν το αλκοόλ υπάρχει στη ζωή σας πιο συστηματικά, τότε ο κίνδυνος για νοσηλεία σε νοσοκομείο και θάνατο στο μέλλον μεγαλώνει. Αυτό, τουλάχιστον, φανερώνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Τι σημαίνει, όμως, ακριβώς το να πίνει κάποιος συστηματικά; Περίπου 10 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 για τους άντρες είναι οι οδηγίες χαμηλού κινδύνου στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ, τα όρια είναι λίγο μικρότερα, ξεπερνώντας όμως τις περισσότερες χώρες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους στη Βρετανική Κολομβία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων και αναπηριών από αλκοόλ προκαλούνταν από όσους καταναλώνουν τις παραπάνω ποσότητες αλκοόλ και πάνω από το 50% των θανάτων από καρκίνο προέκυπτε σε άτομα που έκαναν μέτρια χρήση αλκοόλ. Ακόμη, το 38% όλων των θανάτων από αλκοόλ αφορούσε ανθρώπους των οποίων η κατανάλωση παρέμενε κάτω από τα εβδομαδιαία όρια ή πρώην πότες. Στις γυναίκες, ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτά τα επίπεδα πρόσφερε κάποια προστασία από καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, εγκεφαλικό και θάνατο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο, open-access μοντέλο, το International Model of Alcohol Harms and Policies, το οποίο χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ συνολικά ή σε ομάδες, ανά χώρα ή πολιτεία. Χρησιμοποίησαν στοιχεία και δεδομένα από το Canadian Institute for Health Information και στοιχεία θνητότητας από το Statistics Canada's Vital Statistics.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στους ερευνητές ότι τα όρια που καθορίζουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μάλλον είναι υψηλά, τουλάχιστον στον Καναδά όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Οι επιστήμονες συστήνουν πάντως να αποφεύγουμε το αλκοόλ και αν το καταναλώνουμε, να μην ξεπερνάμε το ένα ποτό την ημέρα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το «όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα».