Τελικά το καλοκαίρι «καίμε» περισσότερες θερμίδες;

gunaika-kalokairi-paralia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Αν σας έχει απασχολήσει κι εσάς αυτό το ερώτημα, συνεχίστε να διαβάζετε.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το σώμα μας «καίει» ελαφρώς περισσότερες θερμίδες όταν προσπαθεί να προσαρμοστεί σε χαμηλές θερμοκρασίες κι όχι σε υψηλές. Όταν ο οργανισμός μας παράγει θερμότητα, «καίμε» έξτρα ενέργεια, δηλαδή περισσότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι σε κρύο περιβάλλον, το σώμα μας προσαρμόζεται γρήγορα διεγείροντας απαλές μυϊκές συσπάσεις (τρέμουλο) προκειμένου να οδηγήσει σε παραγωγή θερμότητας. Αυτό το τρέμουλο που νιώθουμε, λοιπόν, όταν κρυώνουμε, απαιτεί καύση θερμίδων προκειμένου να παραχθεί ενέργεια. 

Απεναντίας, το καλοκαίρι η ζέστη έχει μικρή επίδραση στις θερμίδες που «καίμε» και τον βασικό μεταβολικό ρυθμό μας. Πολλοί ίσως μπερδεύονται με τον ιδρώτα, αλλά η εφίδρωση δεν σημαίνει ενεργή καύση θερμίδων. Αν, ωστόσο, βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον για παρατεταμένη περίοδο ή έχετε πυρετό, μπορεί να αυξήσετε τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό.

Μπορεί, όμως, τον χειμώνα να «καίμε» περισσότερες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα καταναλώνουμε και περισσότερες, αφού η ζέστη του καλοκαιριού μας «κόβει» την όρεξη για λιπαρά φαγητά και μας ωθεί σε πιο δροσερές και ελαφριές επιλογές, κάτι που δεν συμβαίνει και στον κρύο καιρό.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα λαχανικά και όσπρια, αλλά και η φυσική δραστηριότητα με κολύμπι ή οποιοδήποτε άλλο σπορ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους σας, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.