Φιστικοβούτυρο: πόσο θρεπτικό είναι;

fistikobouturo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν.

Πολύ δημοφιλές στην Αμερική και στη Βρετανία, το φιστικοβούτυρο έχει κι εδώ τους θαυμαστές του. Δημιουργήθηκε περίπου το 1890 για να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο πρωτεΐνης σε άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την οδοντοστοιχία τους.

Για την παραγωγή του φυστικοβούτυρου χρησιμοποιούνται φιστίκια, τα οποία ψήνονται, αλέθονται μέχρι να φτάσουν την επιθυμητή σύσταση , ψύχονται και μετά πακετάρονται. Η διατροφική αξία του ποικίλλει ανάλογα και με τα προστιθέμενα σε αυτό συστατικά. Συνήθως, κατά τη διαδικασία άλεσης προστίθενται ζάχαρη και αλάτι.

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε φιστικοβούτυρο με μαρμελάδα ή ακόμα και με σοκολάτα, αλλά και με ή χωρίς αλάτι. Για το λόγο αυτό πολύ σημαντικό είναι να διαβάζουμε τη διατροφική δήλωση του κάθε προϊόντος και να επιλέγουμε αυτό που είναι το πιο κατάλληλο για εμάς. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι από άποψη πρωτεΐνης το κλασικό φιστικοβούτυρο υπερτερεί, καθώς περιέχει περίπου 24γρ. πρωτεΐνης στη μερίδα (100γρ). Όσον αφορά τα λιπαρά, περιέχει μεγάλη ποσότητα καλών λιπαρών, δηλαδή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων. Καλό είναι να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα νατρίου που περιέχει κάθε φιστικοβούτυρο καθώς αυτά στα οποία έχει προστεθεί αλάτι ή ακόμα και σε αυτά που έχει προστεθεί γεύση παρατηρείται μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Το απλό κλασικό φιστικοβούτυρο είναι καλύτερη πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Φυσικά η μεγάλη θρεπτική αξία του έχει να κάνει με τη θρεπτική αξία που έχουν τα φιστίκια. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και να προστατεύουν τη λειτουργία της καρδιάς. Καθώς είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικό που συναντάται στο κόκκινο κρασί,αλλά και σε π-κουμαρικό οξύ, εμφανίζουν επιπλέον προστατευτική δράση υπέρ της λειτουργίας της καρδιάς. Επιπρόσθετα είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε, Β6, Β1 (θειαμίνη), Β2(ριβοφλαβίνη), Β3(νιασίνη), μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και χαλκό.

Το φιστικοβούτυρο, καθώς είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά αλλά και υδατάνθρακες, μπορεί να προσδώσει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό και επομένως μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό σνακ πριν από την προπόνηση. Επιπλέον όμως, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μεταπροπονητικά βοηθώντας άμεσα στην μυϊκή αποκατάσταση. Καθώς όμως δε περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καλό είναι να καταναλώνεται ταυτόχρονα με κάποιο δημητριακό ολικής άλεσης (1 φέτα ψωμί ολικής) έτσι ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο προφίλ αμινοξέων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και πολλοί τρόποι να εντάξουμε το φιστικοβούτυρο στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε χορτάτοι.

www.dietzone.gr