Γιατί και πώς πρέπει να τρώτε αβοκάντο

abokanto
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το τροπικό αυτό φρούτο μας δίνει πολλούς λόγους που πρέπει να το βάζουμε πιο συχνά στη διατροφή μας. Κι αν δεν έχετε φαντασία πέρα από το γουακαμόλε, σας δίνουμε ιδέες.

Χωρίς αμφιβολία, η δημοφιλία του αβοκάντο έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια κι έχει αποκτήσει τη δική του θέση στη φρουτιέρα μας. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, τα οφέλη του, όχι κι άδικα. Εκτός του ότι μπορεί να ταιριάξει εύκολα σε πλήθος συνταγών, είναι κρεμώδες και έχει ήπια γεύση, ενώ τα οφέλη του στην υγεία μας είναι πολλαπλά.

Απώλεια βάρους
Αν προσπαθείτε να διατηρήσετε ή να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, μην τρομάξετε από τα λιπαρά του αβοκάντο. Απεναντίας, μπορεί να παίξουν κι αυτά το ρόλο τους στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients τον Απρίλιο του 2019, όταν οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν κάποιους υδατάνθρακες στο γεύμα τους με αβοκάντο σε τρεις περιπτώσεις, τα επίπεδα ορμονών τους έδειξαν ότι είχαν περισσότερο κορεσμό και μικρότερη πείνα σε σχέση με την ομάδα συμμετεχόντων που κατανάλωνε πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες, παρ’ όλο που ο αριθμός θερμίδων παρέμενε ο ίδιος. Το γκρουπ που κατανάλωνε αβοκάντο δήλωσε επίσης περισσότερο κορεσμό σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

Επίσης, έρευνα που έγινε σε 55.400 άτομα και δημοσιεύτηκε το 2019 επίσης στο Nutrients, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ανάφεραν ότι κατανάλωναν αβοκάντο τακτικά είχαν μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαροι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Συν τοις άλλοις, οι καταναλωτές αβοκάντο είχαν μικρότερη πιθανότητα να πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης, πιθανόν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες του αβοκάντο. Περίπου το μισό ενός μετρίου μεγέθους αβοκάντο αποδίδει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 36% της ποσότητας που χρειαζόμαστε καθημερινά. Μην ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες στη διατροφή από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολική άλεση μας χαρίζουν κορεσμό, μειώνουν το αίσθημα πείνας, άρα και το τσιμπολόγημα, διατηρώντας το βάρος μας υγιές.

Οφέλη στον εγκέφαλο και την καρδιά
Τα οφέλη του αβοκάντο όμως επεκτείνονται και πέρα από τη ζυγαριά. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients τον Αύγουστο του 2017 έδειξε ότι τρώγοντας ένα αβοκάντο την ημέρα, φαίνεται να βελτιώνεται η γνωστική λειτουργία στις ηλικίες άνω των 50. Και η καρδιαγγειακή υγεία, όμως, επηρεάζεται σημαντικά, με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018 στο American Journal of Clinical Nutrition να δείχνει ότι το αβοκάντο στη διατροφή βελτιώνει τα επίπεδα της HDL καλής χοληστερίνης, που σύμφωνα με την American Heart Association μπορεί να συμβάλλει στη μείωση κινδύνου εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Πώς να το απολαύσετε
Αν τα παραπάνω σας πείθουν να το βάλετε πιο συστηματικά στη διατροφή σας, αλλά δεν ξέρετε πώς να το αξιοποιήσετε, είστε τυχεροί, γιατί το αβοκάντο είναι πολύ εύκολο στην αξιοποίησή του. Χάρη στην ήπια γεύση του και την απαλή υφή του, μπορεί να ενσωματωθεί σε πλήθος συνταγών και γλυκών.

Μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας για έξτρα υφή, στο σάντουιτς αντί για μαγιονέζα, να φτιάξετε το δικό σας ντιπ ή να το προσθέσετε στο smoothie σας, είτε είναι φρούτων ή λαχανικών –θα ταιριάξει και στις δύο περιπτώσεις.

Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αβοκάντο στο μείγμα για brownies, σε μους σοκολάτας, στο κέικ, σε κουλουράκια ή να φτιάξετε αντί του banana bread, αβοκάντο bread. Πειραματιστείτε!