17 μυστικά για να φτάσετε τα...100

17-mustika-gia-na-ftasete-ta100

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

«Να τα εκατοστίσεις» εύχονται φίλοι και γνωστοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα… τα καταφέρετε. Γιατί, ναι το να φτάσετε στα 100 είναι εφικτό πλέον, αρκεί να το προσπαθήσετε.

Για να βγάλετε …ψεύτες λοιπόν τους φίλους σας, ακολουθήστε 17 απλά και καθημερινά βήματα, που δε θα σας χαρίσουν μόνο μακροβιότητα, αλλά και ευημερία.

1. Γελάτε είναι μεταδοτικό

Σε μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Aging», ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine και το Πανεπιστήμιο Yeshiva εντόπισαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στις προσωπικότητες 243 αιωνόβιων. Μεταξύ αυτών; Η αγάπη για το γέλιο.

2. Βήμα βήμα

Ο 123χρονος βολιβιανός Carmelo Flores Laura, γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 1890 και είναι ο γηραιότερος άνθρωπος (με τεκμηριωμένα έγγραφα) στον κόσμο. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από το Associated Press, που οφείλεται η μακροζωία του, απάντησε πολύ απλά «Περπατώ πολύ, αυτό είναι όλο.»

3. Ευτυχία

Μια μελέτη του 2011, διαπίστωσε ότι μεταξύ των ηλικιωμένων, η ομάδα που σκόραρε ως «πιο ευτυχισμένη» είχε ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 3,6%. Λιγότερο δηλαδή από το μισό του ποσοστού θνησιμότητας που είχαν οι πιο δυστυχισμένοι, οι οποίοι έφτασαν το 7,3%.

4. Είπε κανείς delivery:

Το 2012 δημοσιεύτηκε μία μελέτη που υποστήριζε, ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι έως και πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να είναι ακόμα ζωντανοί μετά από μια δεκαετία. Οι ερευνητές εξέτασαν 1.888 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, που ζούσαν στην Ταϊβάν.

5. Αστραφτερό χαμόγελο

Η κακή στοματική υγιεινή έχει συσχετιστεί με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η διατήρηση ενός υγιούς στόματος με συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

6. Έναν βαρύ γλυκό, παρακαλώ

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ την ημέρα…τον γιατρό τον κάνει πέρα. Ο ελληνικός ή τούρκικος (όπως θέλετε πείτε τον) καφές, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και πολυφαινόλες και θα μπορούσε να αποτελέσει και το μυστικό της μακροζωίας. Ερευνητές μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε 71 άνδρες και 71 γυναίκες, που ζουν στην Ικαρία, γνωστή για την μακροζωία των κατοίκων της και διαπίστωσαν, ότι εκείνοι που πίνουν ελληνικό καφέ σε καθημερινή βάση είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από εκείνους, που έπιναν άλλα είδη καφέ.

7. Μία χωριάτικη στο 4

Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε υγιεινά λίπη (όπως το ελαιόλαδο), ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, που επιλέγουν άλλες διατροφές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «AGE» έδειξε ότι οι πιθανότητες μάλιστα αυξάνονται έως και 20%.

8. Παφ, πουφ, παφ, πουφ

Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που σταματούν το τσιγάρο ζουν μέχρι και 10 χρόνια περισσότερο από εκείνες, που επιμένουν να καπνίζουν. Ωστόσο, ανάλογα είναι τα στοιχεία και για τον ανδρικό πληθυσμό. Και για του λόγου το αληθές, δείτε «τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήστε το κάπνισμα» εδώ .

9. Πίνετε αλκοόλ...αλλά με μέτρο

Πίνοντας μόνο ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να ζουν περισσότερο, λέει μία μελέτη του 2010. Ωστόσο, μην επαναπαύεστε καθώς η ίδια μελέτη έδειξε ότι χρειάζεται μέτρο, αφού οι πιο ένθερμοι οπαδοί του ποτού, είχαν 42% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

10. Κοιμηθείτε αλλά μην…παρακοιμηθείτε

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, πεθαίνουν πρόωρα. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μία μελέτη του 2010, που έγινε σε άνδρες, οι οποίοι αφιέρωναν 6 ή και λιγότερες ώρες στον ύπνο. Αυτοί, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα 14 ετών. Μάλιστα, οι ερευνητές, τόνισαν ότι ο ύπνος ενέχει κινδύνους, που συχνά οι άνθρωποι υποτιμούν.

11. Μπρόκολο, ο μεγάλος σύμμαχος

Μια μελέτη διαπίστωσε, ότι όσοι προτιμούν να καταναλώνουν μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο έχουν την τάση να ζουν περισσότερο. Μάλιστα, οι ερευνητές αιτιολογούν τη σχέση αυτών των λαχανικών με τη μακροζωία, στην ύπαρξη υψηλών ποσοστών βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών.

12. Πλύνετε τα χέρια σας

Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά το πλύσιμο των χεριών θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2005 που επικαλείται η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εκτιμά ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές σε όλο τον κόσμο από ό, τι οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ιατρική παρέμβαση.

13. Say cheeeeeese

Δεν είναι μόνο το αισιόδοξο πνεύμα που προκαλεί ένα χαμόγελο, αλλά και μία μελέτη του 2010, που επιβεβαιώνουν παλαιότερες εικασίες ότι ενδεχομένως το χαμόγελο να είναι η απάντηση στη μακροζωία. Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από φωτογραφίες παικτών του μπέιζμπολ από τη δεκαετία του 1950. Από τους παίκτες που είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια των ετών 2006-2009, οι πιο «κατσούφηδες» έζησαν κατά μέσο όρο 72,9 χρόνια, ενώ οι πιο χαμογελαστοί 79,9 χρόνια.

14. Τρία σετ των 8 επαναλήψεων

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα μπορεί να προσθέσει περίπου τέσσερα χρόνια στη ζωή σας. Αν και αυτό δεν είναι ικανό να σας πείσει, τότε τι είναι;

15. Ήρεμα με το λουκάνικο

Είναι προφανές, ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη μακροζωία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε μόνο τι να τρώτε αλλά και τι να μη τρώτε. Ενώ οι περισσότεροι είστε απασχολημένοι με την προσθήκη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και πλούσιων σε αντιοξειδωτικά προϊόντων, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε και ορισμένες περικοπές στα επεξεργασμένα κρέατα. Ειδικά μάλιστα, αφού μελέτη του 2013, επιβεβαιώνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα, όπως είναι τα λουκάνικα και το μπέικον, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

16. Σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός

Εάν σχεδιάζετε να ζήσετε πολλά ακόμα χρόνια, φροντίστε να επιλέξετε μία δουλειά, που δε συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών, που ...φημίζονται ότι κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Με απλά λόγια, επιλέξτε μία δημιουργική δουλειά, χωρίς άγχος και προσοχή στα εργατικά ατυχήματα.

17. Νους υγιής

Ένα μεγάλο μυστικό των αιωνόβιων κατοίκων της Οκινάουα, στην Ιαπωνία, είναι ότι αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στα παιχνίδια στρατηγικής και σε εκείνα που απαιτούν πνευματική διέγερση. Το 2008, μία έρευνα που διεξήγαγε το WebMD διαπίστωσε, ότι το 89% των αιωνόβιων φρόντιζαν να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση.