Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

pos-na-antimetopisete-ti-fagoura-sto-trixoto-tis-kefalis
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οι αναπάντεχες αιτίες και οι απλές, αλλά αποτελεσματικές λύσεις.

Υποφέρετε από ένα ξηρό και ιδιότροπο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο σας δημιουργεί μόνιμο κνησμό; Λοιπόν, όσο καθαρό και να το διατηρείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι που το κεφάλι σας ταλαιπωρείται από την ενοχλητική φαγούρα. 

Τι προκαλεί φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής; Το τριχωτό της κεφαλής σας είναι δέρμα, οπότε μπορεί να οδηγηθεί σε κνησμό για παρόμοιους λόγους με το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα σας. Οι αλλαγές των εποχών, η πολύ ζέστη, το πολύ κρύο, τα κλιματιστικά, η έντονη εφίδρωση, τα επίπεδα άγχους, ο έμμηνος κύκλος, η πιτυρίδα, και φυσικά, τα ακατάλληλα προϊόντα με τα οποία λούζεστε ή κάνετε styling στα μαλλιά σας, είναι κάποιοι από τους προφανείς λόγους. Αλλά σύμφωνα με τους δερματολόγους, για την διαρκή αίσθηση φαγούρας μπορεί να φταίνε και κάποιες άλλες συνθήκες -που δεν έχετε σκεφτεί-, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής (που προκαλείται από αλλεργιογόνους ή ερεθιστικούς παράγοντες), η ψωρίαση (αυτοάνοση, χρόνια δερματική πάθηση), η θυλακίτιδα (φλεγμονή των θυλάκων των μαλλιών) και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (με την έντονη πιτυρίδα να αποτελεί προμήνυμα της νόσου). 

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε ή να θεραπεύσετε τον κνησμό: Εξαιρώντας τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία από δερματολόγο, οι υπόλοιπες αιτίες της φαγούρας του κεφαλιού μπορούν εύκολα να μειωθούν ή να θεραπευτούν με μερικές απλές κινήσεις. 

- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αφήνετε υπολείμματα προϊόντων styling στις ρίζες, όπως και να απομακρύνετε την υπερβολική λιπαρότητα ή τον ιδρώτα από τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού. Γι’ αυτό, χρησιμοποιείτε ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν κατά της φαγούρας -ασφαλές ακόμη και για καθημερινή χρήση-, ενώ δυο φορές την εβδομάδα εφαρμόστε μια μάσκα μαλλιών εντατικής ενυδάτωσης και θρέψης, η οποία κατευνάζει και τις εξάρσεις κνησμού στο τριχωτό της κεφαλής. 

- Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης είναι επίσης βασική. Δεν είναι απλά τα λάθος σαμπουάν ή η κατάχρηση που κάνετε σε προϊόντα φορμαρίσματος, αλλά κυρίως το πώς φροντίζετε το δέρμα της κεφαλής σας εσωτερικά. Εάν υποφέρετε συχνά από φαγούρα και πιτυρίδα, ίσως θα πρέπει να ρίξετε πρώτα απ’ όλα μια δεύτερη ματιά στη διατροφή σας. Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, και η δραστική μείωση της ζάχαρης και των απλών υδατανθράκων, θα ανακουφίσουν τις φλεγμονές και τον κνησμό. Προτιμήστε τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, σπανάκι και σέσκουλο, τα οποία περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, β-καροτένιου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C -συστατικά που βοηθούν τα τριχοθυλάκια να είναι υγιή και να κυκλοφορεί σωστά το αίμα στο τριχωτό της κεφαλής. Πάνω από όλα όμως, οι δερματολόγοι συστήνουν την αύξηση πρόσληψης τροφών πλούσιων σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλες, σπόροι chia και λιναριού), επειδή δρουν ευεργετικά στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος του κεφαλιού, επιτρέποντάς το να παραμένει διαρκώς ενυδατωμένο και απαλλαγμένο από φαγούρα και πιτυρίδα. 

THE BEAUTY  TEAM