Ποιο είναι, εντέλει, το ασφαλέστερο αντηλιακό;

poio-einai-entelei-to-asfalestero-antiliako
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οι επιστήμονες λύνουν το γρίφο -και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα χημικά και τα «φυσικά» φίλτρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα 100% φυσικό αντηλιακό για την προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, αλλά το να γνωρίζετε ποιο και γιατί να το επιλέξετε μπορεί να γίνει αληθινός γρίφος. Το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι φορείς υγείας του κόσμου, δεν χαρακτηρίζουν επίσημα κανένα αντηλιακό «φυσικό», καθώς δεν υπάρχει πραγματικός επιστημονικός ορισμός που να σχετίζεται με αυτό όσον αφορά τα συστατικά του. Ευτυχώς, οι οδηγίες είναι πολύ πιο ξεκάθαρες όταν πρόκειται για τα φίλτρα προστασίας που διαθέτει ένα αντηλιακό, και εκεί υπάρχουν μόνο δυο κατηγορίες που μπορείτε να επιλέξετε: τα χημικά και τα ορυκτά φίλτρα -με τα τελευταία να θεωρούνται ως «φυσικά».

- Τα ορυκτά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις, όπως το οξείδιο ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου, οι οποίες κατά την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

 - Τα χημικά φίλτρα, από την άλλη πλευρά, αποτελούνται από χημικά φωτοπροστατευτικά μόρια (κυρίως με βάση τον άνθρακα) τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος, μέσω μιας χημικής αντίδρασης: απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος του φάσματος UV, μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε υπέρυθρη (χαμηλότερης ενέργειας) και στη συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις βλαβερές ακτίνες να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα.

Ενώ και οι δύο μορφές έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν αποτελεσματικά, εντούτοις οι δερματολόγοι θεωρούν ασφαλέστερη επιλογή τα «φυσικά» φίλτρα για όσα άτομα έχουν ευαίσθητο δέρμα -και ιδιαίτερα για τα παιδιά- επειδή ακριβώς παραμένουν πάνω στο δέρμα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς. 
Μια πρόσφατη μελέτη του FDA, ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο το γρίφο της επιλογής της αντηλιακής προστασίας: «Το πρόβλημα με τα χημικά φίλτρα είναι ότι τα κύρια συστατικά τους (οξυβενζόνη και αβοβενζόνη) όχι μόνο απορροφώνται από την επιδερμίδα και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος ακόμη και μετά από μία μόνο χρήση -κάτι που τα καθιστά απαγορευμένα για ευαίσθητες επιδερμίδες, όπως επίσης και όταν εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε-, αλλά επιπλέον είναι και καταστροφικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα», λέει η αναφορά.

Παρά τη διαμάχη, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε προστατευμένοι από τον ήλιο -είτε πρόκειται για ορυκτό είτε για χημικό αντηλιακό- καθώς ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, κρατήστε καλά στο νου σας την τελευταία επίσημη οδηγία του FDA και προστατευτείτε υπεύθυνα.


THE BEAUTY TEAM