14 ιατρικές περιπτώσεις που προκαλούν τριχόπτωση

14-iatrikes-periptoseis-pou-prokaloun-trixoptosi

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Αν και είναι αλήθεια, ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χάσουν τα μαλλιά τους από ό, τι οι γυναίκες, οι αιτίες της αραίωσης ή της τριχόπτωσης παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος ή κάποια να υποστεί τριχόπτωση κυμαίνονται από την απλή και προσωρινή έλλειψη βιταμινών, ως την πιο σύνθετη, όπως μια υποκείμενη σοβαρή κατάσταση της υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν τρόποι για τη θεραπεία της απώλειας μαλλιών, που εξαρτώνται βασικά από την αιτία.

Σωματική καταπόνηση

Οποιοδήποτε είδος σωματικού τραύματος όπως χειρουργική επέμβαση, αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και μία γρίπη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μαλλιών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται τελογόνος απώλεια. Δηλαδή, η τρίχα έχει ένα προγραμματισμένο κύκλο ζωής: μια φάση ανάπτυξης, μία φάση ανάπαυσης και την τελική φάση της αποβολής της από το τριχωτό της κεφαλής.

Ένα πολύ αγχωτικό γεγονός, μπορεί να σοκάρει τον κύκλο των μαλλιών και να προκαλέσει απώλεια περισσότερων τριχών. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση συχνά γίνεται αισθητή τρεις έως έξι μήνες μετά το τραύμα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η τρίχα θα αρχίσει να αυξάνεται πάλι καθώς το σώμα σας ανακάμπτει.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι ένα παράδειγμα τύπου «φυσικού στρες» που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, ειδικά με την αλλαγή των ορμονών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, η απώλεια έχει παρατηρηθεί πιο συχνά μετά τη γέννηση του μωρού, παρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μην αγχώνεστε καθώς πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη, όπου τα μαλλιά αναπτύσσονται ξανά σε μερικούς μήνες.

Πάρα πολλή βιταμίνη Α

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α, η οποία περιέχεται σε συμπληρώματα ή φάρμακα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Αυτή είναι μία αναστρέψιμη αιτία της απώλειας των μαλλιών σας, άρα όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α επανέλθουν στα φυσιολογικά τους όρια, σύντομα τα μαλλιά θα πρέπει να αναπτυχθούν ξανά.

Έλλειψη της πρωτεΐνης

Αν δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει «κλείνοντας» την ανάπτυξη των μαλλιών σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Αυτό μπορεί να συμβεί περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά τη μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών.

Προτιμήστε να συμπεριλάβετε στο διατροφολόγιό σας διάφορες ς πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά, τα καρύδια, ο αρακάς, τα φασόλια κ.λπ.

Η πατέντα της αρσενικής φαλάκρας

Περίπου δύο στους τρεις άνδρες βιώνουν απώλεια μαλλιών από την ηλικία των 60 και τις περισσότερες φορές είναι λόγω της ανδρικής φαλάκρας. Αυτό το είδος απώλειας μαλλιών, που προκαλείται από ένα συνδυασμό των γονιδίων και των αρσενικών ορμονών, συνήθως ακολουθεί ένα κλασικό μοτίβο στο οποίο η τρίχα υποχωρεί από τους θύλακες, αφήνοντας ένα σχήμα στη γραμμή μαλλιών, που θυμίζει το γράμμα Μ.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες θεραπείες κατά της φαλάκρας δείτε εδώ .

Κληρονομικότητα

Η γυναικεία τριχόπτωση, που ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία, είναι βασικά η γυναικεία εκδοχή της ανδρικής φαλάκρας. Αν προέρχεστε από μια οικογένεια, όπου οι γυναίκες άρχισαν να έχουν απώλεια μαλλιών σε μια ορισμένη ηλικία, τότε ίσως να είστε πιο επιρρεπείς σε αυτό. Σε αντίθεση μάλιστα με τους άνδρες, οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να υποχωρεί η γραμμή των μαλλιών τους, αλλά να διευρύνεται, εμφανίζοντας μία αισθητή αραίωση των μαλλιών.

Φάρμακα

Ακριβώς όπως οι ορμονικές αλλαγές π.χ της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα αντισυλληπτικά χάπια, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιπηκτικά, βήτα-αναστολείς και αγωγές που περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματικών παθήσεων και ορισμένες δερματικές παθήσεις), λίθιο (για τη διπολική διαταραχή) και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης.

Εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι ένα ή περισσότερα από τα φάρμακά σας προκαλεί απώλεια μαλλιών, μιλήστε μαζί του/της, είτε για τη μείωση της δόσης ή ενδεχομένως την αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής σας.

Αναιμία

Σχεδόν μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 υποφέρει από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου (ο πιο κοινός τύπος της αναιμίας), η οποία βέβαια εύκολα διορθώνεται. Και μπορεί η αναιμία να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, κυρίως λόγω των ορμονών, αυτό δε συνεπάγεται αυτόματα ότι δε μπορεί να αποτελεί και ανδρική απειλή. Μία απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να καθορίσει με βεβαιότητα, αν έχετε αυτό το είδος της αναιμίας.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αυτός ο μικρός αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό σας παράγει ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό. Εάν δεν αντλεί την κατάλληλη ποσότητα ορμονών, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας, προκειμένου να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β

Αν και πρόκειται για μία σχετικά σπάνια περίπτωση, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β ενδεχομένως, να είναι μία ακόμα αιτία της τριχόπτωσης. Συνήθως με συμπληρώματα βιταμίνης Β, η τριχόπτωση αναστέλλεται και οι τρίχες αναπτύσσονται ξανά, αλλά πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αυτοάνοση τριχόπτωση

Αυτό καλείται επίσης γυροειδής αλωπεκία και ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος. Με απλά, λόγια όταν το σώμα παθαίνει σύγχυση, το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει τα μαλλιά ως «ξένο» και τους επιτίθεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους. Η πορεία της κατάστασης μπορεί να είναι απρόβλεπτη, για τον λόγο αυτό απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Λύκος

Μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι και ο λύκος, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Και πάλι αυτό είναι μια περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας. Δηλαδή, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο και επιτίθενται τα μαλλιά. Δυστυχώς, η απώλεια τρίχας αυτού του τύπου προκαλεί «ουλές», γεγονός που σημαίνει, ότι η τρίχα δε θα ξαναφυτρώσει, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Χημειοθεραπεία

Μερικά από τα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Η χημειοθεραπεία είναι σα μια «πυρηνική βόμβα», σύμφωνα με τους ειδικούς, που καταστρέφει όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, δηλαδή τα μαλλιά.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι όταν η χημειοθεραπεία σταματά, τα μαλλιά επανέρχονται στη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές εργάζονται σε πιο στοχευμένα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, που θα παρακάμπτει αυτή και άλλες παρενέργειες.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS ) είναι μια άλλη ανισορροπία στις αρσενικές και θηλυκές ορμόνες του φύλου. Η περίσσεια ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε κύστες των ωοθηκών, αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, στειρότητα, καθώς και σε αραίωση των μαλλιών. Επειδή οι ανδρικές ορμόνες υπερεκπροσωπούνται στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, οι γυναίκες μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο και το σώμα.