Οι κίνδυνοι από τη χρήση υαλουρονικού οξέος το καλοκαίρι

oi-kindunoi-apo-ti-xrisi-ualouronikou-okseos-to-kalokairi
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το «θαυματουργό» ελιξίριο της ενυδάτωσης θα μπορούσε να οδηγήσει το δέρμα σας σε αφυδάτωση εάν δεν είστε προσεκτικές με τη χρήση του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του υαλουρονικού οξέος στην αντιγήρανση, αφού έχει χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο συστατικό ενυδάτωσης της επιδερμίδας από επιστημονικούς ερευνητές και δερματολόγους, χάρη στην εντυπωσιακή ιδιότητά του να κρατά ποσότητα νερού έως και 1.000 φορές το βάρος του.

Το υαλουρονικό οξύ δεν είναι τίποτε άλλο από μια φυσική ουσία του οργανισμού, η οποία λειτουργεί για να διατηρήσει την πολύ απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται τόσο το δέρμα όσο και οι αρθρώσεις. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε τα επίπεδά του τείνουν να εξαντλούνται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπάδα και απώλεια ελαστικότητας μαζί με εμφάνιση λεπτών γραμμών και τις ρυτίδων.

Σήμερα, το υαλουρονικό οξύ αποτελεί βασικό συστατικό ενυδάτωσης και αντιγήρανσης για κάθε τύπο δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευαίσθητα ή επιρρεπή στην ακμή. Ωστόσο, το «θαυματουργό» υαλουρονικό οξύ θα μπορούσε να οδηγήσει το δέρμα σας σε αφυδάτωση εάν δεν είστε προσεκτικές με τη χρήση του. 

 Τα επιστημονικά εργαστήρια όλων των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών κατόρθωσαν να συνθέσουν υαλουρονικό οξύ με βιοτεχνολογικές μεθόδους ή από εκχυλίσματα φυτικών ουσιών και μάλιστα, με διαφορετικό μοριακό βάρος, έτσι ώστε το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους να εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και να προσφέρει αντιγηραντική δράση, ενώ το μεγάλου μοριακού βάρους να παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας και να την ενυδατώνει. Αλλά, υπάρχει και ένας φόβος εξαιτίας της ακατάλληλης χρήσης: το υαλουρονικό οξύ μπορεί να στεγνώσει σφοδρά την επιδερμίδα σας. 

Οι ειδικοί λένε πως εάν εφαρμόζετε υαλουρονικό οξύ σε ένα πολύ ξηρό πρόσωπο, μπορεί στην πραγματικότητα να καταλήξει να «ρουφήξει» σαν σφουγγάρι όλες τις ποσότητες φυσικής υγρασίας από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, αφήνοντας στην επιδερμίδα σας μια αίσθηση τραβήγματος και μεγαλύτερης ξηρότητας. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως όταν τα επίπεδα εξωτερικής υγρασίας είναι χαμηλά και η έκθεση στον ήλιο πολύ πιο συχνή και άμεση -όπως το καλοκαίρι. 

Για να αντιμετωπιστεί κατάλληλη αυτό το ζήτημα, οι δερματολόγοι συστήνουν να μην εφαρμόζετε καθαρό υαλουρονικό οξύ στο δέρμα σας (ιδίως τους μήνες με υψηλές θερμοκρασίες), αλλά να επιλέγετε να το συνδυάζετε με ενυδατική κρέμα. Ναι, το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό, αλλά όσο ο ήλιος βρίσκεται στην πιο απειλητική του εποχή για το δέρμα σας, επιλέξτε να το εφαρμόζετε καθημερινά μέσω μιας ενυδατικής φόρμουλας, ώστε να έχετε αποτέλεσμα win-win. Επιπλέον, όταν βρίσκεστε σε διακοπές, εμπιστευθείτε ένα αντηλιακό με υαλουρονικό οξύ στη σύνθεσή του, εφαρμόζοντάς το μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο, και να το ανανεώνετε συχνά και σε άφθονη ποσότητα ιδιαίτερα μετά το κολύμπι.

THE BEAUTY TEAM