Φούσκωμα, Κοιλιακή διάταση και Διατροφή

diatrofi-fouskoma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Γιατί αισθανόμαστε φουσκωμένοι; Η ειδικός απαντά.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας την αίσθηση του φουσκώματος όταν η κοιλιά μας είναι διαταγμένη και πρησμένη. Τα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν σε ποικίλες καταστάσεις που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Φούσκωμα παράλληλα με αυξημένη παραγωγή αερίων  

Σε αυτήν την περίπτωση προσπαθήστε να μειώσετε τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων. Τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων. Εναλλακτικά, επιλέξτε λαχανικά όπως ξεφλουδισμένα αγγουράκια, ντομάτα, βρασμένα κολοκυθάκια χωρίς σπόρους ώστε να εξασφαλίζετε την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. 

Φούσκωμα παράλληλα με δυσκοιλιότητα  

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της δυσκοιλιότητας, προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης (ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί), λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι, χόρτα) και φρούτα (μπανάνα, αποξηραμένο δαμάσκηνο). Επίσης βοηθητική μπορεί να είναι η κατανάλωση μελιού και ελαιολάδου. Η κινητικότητα του εντέρου επίσης ενισχύεται από την κατανάλωση υγρών και από την τακτική ήπιας έντασης άσκηση που ισοδυναμεί με 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως.

 Φούσκωμα μετά από υπερθερμιδικά γεύματα 

Περιστάσεις στις οποίες η κατανάλωση υπερθερμιδικών γευμάτων, που είναι πλούσια σε λιπαρά είναι συνήθης είναι το Σαββατοκύριακο, οι εορταστικές περίοδοι / εκδηλώσεις (πάρτυ γενεθλίων, μπουφές σε γάμο) και η περίοδος των διακοπών. Η κατανάλωση φαγητού μας προσφέρει αδιαμφισβήτητα απόλαυση και συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.

Ωστόσο, συστήνεται τα υπερθερμιδικά επεισόδια μηνιαίως να είναι περιορισμένα και να μην αποτελούν διατροφική συνήθεια. Είναι εξέχουσας σημασίας να υπάρχει προγραμματισμός και προσαρμογή του ημερήσιου πλάνου διατροφής σας όταν είναι γνωστό πως θα παραβρεθείτε σε μία τέτοια περίσταση ώστε διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης και των διατροφικών συνηθειών που συμβάλλουν στη υγεία σας. 

Φούσκωμα & τροφική δυσανεξία  

Η συνηθέστερη δυσανεξία σε ενήλικες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, που εμπεριέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αξιοσημείωτο είναι, πως η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών σε λακτόζη ποικίλει με αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση ενός ποτηριού αγελαδινού γάλακτος ημερησίως που εμπεριέχει 12 γραμμάρια λακτόζης μπορεί να είναι αποδεκτή. Παράλληλα, οι εναλλακτικές στο εμπόριο είναι πολυάριθμες και διαγνωσμένα άτομα μπορούν να καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι, τυρί ελεύθερο λακτόζης. 

Φούσκωμα & σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου συνιστά ένα σύνολο λειτουργικών διαταραχών του εντέρου όπως το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, ο κοιλιακός πόνος ή/και η διάρροια και σχετίζεται με τη ψυχική υγεία του ατόμου. Βασικές διατροφικές συμβουλές είναι η μείωση αλκοόλ, καφεΐνης και καρυκευμάτων. Επίσης συστήνεται η κατανάλωση φαγητού να γίνεται σε καθιστή θέση και η αποφυγή πολύ λιπαρών γευμάτων όπως τα τηγανιτά φαγητά. Επίσης τα τελευταία χρόνια ερευνάται και η δίαιτα FODMAPS που είναι χαμηλή σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δυσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και συνεπάγεται παροδικό αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφίμων και σταδιακή επαναεισαγωγή τους.

Φούσκωμα & Κοιλιοκάκη  

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο το έντερο δεν απορροφά τη γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Μετά τη διάγνωσή της η θεραπεία είναι η υιοθέτηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης δια βίου. 

Συνεπώς είναι σαφές πως πρόκειται για συμπτώματα που οφείλονται σε ποικίλους και σύνθετους παράγοντες που εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση στο κάθε άτομο με απόρροια η εξατομικευμένη συμβουλευτική να είναι αναγκαία.

Tip: Κρατήστε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων/ροφημάτων και συμπτωμάτων για 2-3 εβδομάδες!

Πηγές 1. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/remedies-for-bloating-and-wind/ 2. https://med.virginia.edu/ginutrition/wpcontent/uploads/sites/199/2014/04/Lactose_Content_of_Common_Foods-11-2017.pdf

Βαλεντίνη Ρίζου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Κλινικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθήνας
6986712057
[email protected]
Fb, Instagram & LinkedIn: Valentini Rizou