Ζυμαρικά: η εύκολη και θρεπτική πρόταση

zumarika-i-eukoli-kai-threptiki-protasi-eukoli-kai-threptiki-protasi

ΤΡΙΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι και αποτελούν μια ιδιαίτερα εύκολη και νόστιμη πρόταση. Ο λόγος για τα αγαπημένα ζυμαρικά.

Είναι η πιο απλή και εύκολη λύση. Σύμμαχος των φοιτητών στα πρώτα τους βήματα στην κουζίνα, των νοικοκυρών, όταν ψάχνουν εύκολους τρόπους για να χορτάσει η οικογένεια και των εργένηδων, που αποφεύγουν τους γευστικούς πειραματισμούς. Ωστόσο, τα αγαπητά σε όλους μας μακαρόνια, πέρα από την ευκολία παρασκευής, φημίζονται και για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

Θα μπορούσατε να τρέφεστε μόνο με μακαρόνια. Μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους και με δεκάδες συνοδευτικές σάλτσες, τα μακαρόνια αποτελούν σταθερή αξία στην κουζίνα μας καθώς μας έχουν βγάλει πολλές φορές από τη δίλημμα: delivery ή εύκολη σπιτική συνταγή;

Ζυμαρικά για όλα τα γούστα

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και μέρος της διατροφικής κουλτούρας πολλών λαών του κόσμου. Αγαπημένο πιάτο εργένηδων, φοιτητών και… βαριεστημένων νοικοκυρών, τα μακαρόνια, φημίζονται για την εύκολη και απλή παρασκευή τους καθώς και για την δυνατότητά τους να «προσαρμοστούν» σε δεκάδες συνοδευτικές σάλτσες, σε κοτόπουλο ή κρέας.

Οι σύγχρονοι διατροφικοί κανόνες έχουν οδηγήσει τις βιομηχανίες τροφίμων στη δημιουργία μιας μεγάλης ποικιλίας ζυμαρικών προϊόντων. Πέρα από τα αναρίθμητα είδη μακαρονιών, οι βιομηχανίες έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία είναι όχι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες και «φτωχά» σε θερμίδες αλλά αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας καθώς βοηθούν ιδιαίτερα τόσο το μεταβολισμό όσο και το πεπτικό σύστημα. Επίσης, οι βιομηχανίες τροφίμων δεν σταματούν να πειραματίζονται, λανσάροντας ολοένα και περισσότερες γεύσεις και εκδοχές μακαρονιών για όλες τις προτιμήσεις, όπως βιολογικά μακαρόνια, ολικής άλεσης, χρωματιστά (!) ή ακόμη και ειδικά επεξεργασμένα για διαβητικούς!

Οφέλη για τον οργανισμό

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύπεπτη και εύγευστη τροφή που χαρίζει στον οργανισμό μας πολύτιμα συστατικά. Τα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, σιδήρου, πρωτεϊνών και βιταμινών ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Είναι μια αντιοξειδωτική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σελήνιο ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχουν κρατούν τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως, τα πλεονεκτήματά τους δεν σταματούν εδώ. Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο, στο στόμα, στις ωοθήκες και στην ουροδόχο κύστη. Το καρδιαγγειακό σύστημα θωρακίζεται χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των μακαρονιών και η «θαυματουργή» τρυπτοφάνη, που εμπεριέχεται στα ζυμαρικά, «ανεβάζει» την ψυχολογική μας διάθεση.

Τέλος, ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό των ζυμαρικών είναι πως πρόκειται για τροφή, που απελευθερώνει σταδιακά την ενέργεια στο σώμα, γεγονός που την καθιστά ιδανική τόσο για τη διατροφή αθλητών όσο και παιδιών.

Ωστόσο, επειδή τα μακαρόνια είναι μια τροφή πλούσια σε γλουτένη, απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη-τα οποία και επιλέγουν ζυμαρικά ειδικά επεξεργασμένα χωρίς την «επικίνδυνη» ουσία.

Παχαίνουν τα μακαρόνια;

Σίγουρα, θα έχετε ακούσει, πως ναι, τα μακαρόνια παχαίνουν και μάλιστα πολύ. Όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η λογική και με μέτρο κατανάλωσή τους, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στην υγεία αλλά ούτε και στη… ζυγαριά! Ιδιαίτερα ως συνοδευτικό άλλων τροφών (π.χ. κρέας, κοτόπουλο κ.α.), τα μακαρόνια αποτελούν μια ιδανική επιλογή, αρκεί να μην γίνεται «κατάχρηση» στο βούτυρο, τις σάλτσες ή την κρέμα γάλακτος, που ενδεχομένως συνοδεύουν τα ζυμαρικά.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά τους;

Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα προϊόν, που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα μικρή διάρκεια ζωής και μπορείτε να τα μαγειρέψετε αρκετό καιρό μετά αφού τα έχετε αγοράσει, ωστόσο, καλό θα είναι να ρίχνετε μια ματιά στην αναγραφόμενη ημερομηνία παραγωγής τους και να τα καταναλώνετε σε σύντομο διάστημα προκειμένου να επωφεληθείτε από όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Επίσης, καθώς τα περισσότερα από αυτά κυκλοφορούν σε διάφανες συσκευασίες, καλό θα είναι να αποφεύγετε να αγοράζετε όσα έχουν λευκές κηλίδες ή μαύρα στίγματα. Προτιμήστε τα «καθαρά» μακαρόνια, με την σχεδόν λεία υφή και την αψεγάδιαστη όψη.