Επιτρέπεται το αλκοόλ όταν κάνουμε διατροφή;

krasi-diaita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μαρίνα Ζαχαράκη απαντά σε ένα ζήτημα που «καίει».

«Κάνω διατροφή, επιτρέπεται το ποτό;», είναι ένα ερώτημα πολλών. Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν ποτά που επιτρέπονται όταν κάνετε διατροφή. Φτάνει να καταναλωθούν με μέτρο ώστε να μην υπάρχει υπερπρόσληψη «κενών» θερμίδων. 

Η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ
Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτήρι την ημέρα αν είστε γυναίκα και ένα με δύο ποτήρια αν είστε άνδρας) σχετίζεται με την καλή διατήρηση της υγείας. Προσοχή όμως! Αν κάποιος βρίσκεται σε διατροφή απώλειας βάρους, καλό είναι να περιορισθεί σε μία μερίδα την ημέρα, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα, αφού το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες.  

Πώς ορίζεται μια μερίδα ποτού
Με τι ισούται μια μερίδα ποτού σε ml; 

1 ποτήρι μπύρας = 350ml

1 ποτηράκι κρασί = 150ml

1 δόση ουίσκι = 45ml

1 ποτηράκι λικέρ = 70ml

Δεν είναι όλα τα ποτά ίδια
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες μας φορτώνει. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες στα ποτά αυξάνονται, όταν περιέχουν χυμούς, ζάχαρη, αναψυκτικά ή άλλα συστατικά. Όσο πιο σκέτο είναι το ποτό σας, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. 

Ένα ποτήρι μπύρα είναι η πιο γρήγορη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, όταν βρίσκεστε έξω και έχετε δίλημμα σχετικά με το τι να παραγγείλετε. Βέβαια, επικρατεί η αντίληψη ότι η μπύρα είναι ένα ακατάλληλο για δίαιτα ποτό, διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών στην περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή είναι λανθασμένη, καθώς η μπύρα έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και είναι ευρέως γνωστό, πως όσο πιο λίγο αλκοόλ εμπεριέχεται σε ένα ποτό, τόσο πιο μειωμένες είναι και οι θερμίδες του. Επιπλέον, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά μπύρες light, που αποτελούν μια δροσιστική και ταυτόχρονα ανώδυνη για τη δίαιτά σας επιλογή.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και τη μαύρη μπύρα, τη λεγόμενη Guinness, η οποία παράγεται από δημητριακά ολικής άλεσης και είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Το 2003 το πανεπιστήμιο του Wisconsin ανακάλυψε, ότι η κατανάλωση της συγκεκριμένης μπύρας μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.  

Ποια ποτά έχουν τις περισσότερες θερμίδες

  • Ποτά, όπως βότκα, ρούμι, τζιν και ουίσκι, είτε με πάγο είτε με νερό είτε σκέτα περιέχουν περίπου 100 θερμίδες ανά 45 ml σερβιρίσματος
  • Κρασιά λευκά ή κόκκινα, μια μερίδα (120ml) αποδίδει περίπου 80-85 θερμίδες
  • Ποτά αναμειγμένα με αναψυκτικό ή κάποιο χυμό μπορούν να προσθέσουν άλλες 100 θερμίδες και αρκετή ζάχαρη
  • Τα λικέρ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, περιέχουν και αρκετή ζάχαρη με αποτέλεσμα να αποδίδουν αρκετές θερμίδες στην προβλεπόμενη μια μερίδα (100-200kcal) 
  • Μια κανονική μπύρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες ενώ μια μπύρα light περιέχει περίπου 100 θερμίδες
  • Τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά αποδίδουν 150-200kcal ανά δόση
  • Τα κοκτέιλ είναι ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αρκετή ζάχαρη, σαντιγί, σιρόπι, ή χυμούς που αυξάνουν κατακόρυφα το θερμιδικό φορτίο που μπορεί να φτάσει έως και 450 kcal

Tips για να μειώσεις τις θερμίδες

  • Πιείτε με αργό ρυθμό το ποτό σας
  • Καταναλώστε άφθονο νερό μαζί με το ποτό σας
  • Ξηροί καρποί και τσιπς μακριά, είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λίπος
  • Προτιμήστε μπύρα light ή κρασί αντί για βαριά ποτά και κοκτέιλ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μαρίνα Ζαχαράκη
www.diatrofi.gr