Οι πικρές τροφές έχουν ένα όφελος που δεν γνωρίζατε

salata-prasina-fullodi-laxanika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ακούτε ρόκα και στρέφετε το κεφάλι σας από την άλλη; Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε.

Οι πικρές τροφές μπορεί να έχουν φανατικούς λάτρεις, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, αφού η αλήθεια είναι πως η πικρή γεύση δεν είναι και στην κορυφή των προτιμήσεων. Όλα δείχνουν, όμως, ότι θα έπρεπε να είναι καθώς τρόφιμα με πικρή γεύση όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχουν κορυφαία οφέλ για τον οργανισμό. 

Τα οφέλη των πράσινων λαχανικών, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού υπάρχουν σε αρχαίες κινέζικες και ινδουιστικές διατροφές. Οι μαγειρικές παραδόσεις, άλλωστε, πρόσταζαν τακτικά την κατανάλωση πικρών τροφών. Ο λόγος είναι ότι τροφές τέτοιου είδους, όπως ραντίτσιο, ταραξάκο, ρόκα, αντίδι, κατσαρό λάχανο κ.ά. περιέχουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο διαχειρίζεται τη χοληστερίνη, εξισορροπεί ορμόνες, αποτοξινώνει το αίμα και μεταβολίζει τα λίπη.

Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιες σε βιταμίνες, όπως A, C και Κ και μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, αλλά και σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο. Η ρόκα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο, ενώ το ταραξάκο και τα υπόλοιπα της οικογενείας μας παρέχουν βιταμίνες Α, Ε, Κ, ασβέστιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Φτιάξτε μια ωραία σαλάτα με τα παραπάνω κι αν η πικρή γεύση σας απωθεί, φτιάξτε ένα ντρέσινγκ με λίγο μέλι για να προσθέσετε γλυκύτητα.