Τι είναι το plateau effect στη δίαιτα;

zugaria-diaita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr μας εξηγούν για ένα φαινόμενο που το έχουν ζήσει όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος.

Πολλές φορές κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους μπορεί να συναντήσουμε το λεγόμενο plateau effect, μία κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας το βάρος έχει κολλήσει και η ζυγαριά δε λέει να κατέβει. Αυτό σαν αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί επιβαρυντικό για την ψυχολογία του διαιτώμενου, καθώς ο ίδιος μπορεί να αισθανθεί ότι είναι αδύνατο να κατακτήσει τον στόχο του παρότι συνεχίζει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους. Ωστόσο είναι καλό να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι φυσικό που μπορεί να συμβεί και έχει διάρκεια κατά μέσο όρο 9 ημέρες.

Τον πρώτο καιρό που ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής παρατηρούμε ότι η απώλεια είναι μεγαλύτερη και πιο γρήγορη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το σώμα μας καίει το γλυκογόνο που απελευθερώνει και επομένως κατά βάση έχουμε μεγάλη απώλεια υγρών. Συγκεκριμένα για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου που καίγεται χάνονται 4 γραμμάρια νερού. Με την πάροδο του χρόνου καθώς το βάρος μειώνεται, ο μεταβολισμός μας μειώνεται σταδιακά καθώς προσαρμόζεται σε νέα χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό αλλά αποτελεί φυσική απόκριση του οργανισμού. Και εκεί υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί το φαινόμενο plateau.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε το plateau effect;

Προσέξτε την πρόσληψη θερμίδων
Συμβουλευτείτε ξανά το πρόγραμμα διατροφής σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν ξεφεύγετε στις ποσότητες. Υπάρχει η τάση όσο φτάνουμε το στόχο μας να χαλαρώνουμε λίγο κι αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο βάρος μας. Δοκιμάστε να μειώσετε λίγο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας χωρίς όμως να πέσετε κάτω από τις 1200kcal την ημέρα. Επιπλέον κάτι πολύ βοηθητικό είναι να αλλάξετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων διατηρώντας όμως την εβδομαδιαία πρόσληψη σταθερή. Αυτό βοηθάει το σώμα να κάνει περισσότερες καύσεις.

Δώστε βάση στα μακροθρεπτικά συστατικά
Εάν στο πρόγραμμά σας υπάρχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων δοκιμάστε να τους περιορίσετε αυξάνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη πρωτεΐνης. Έτσι θα μπορείτε να τρώτε το ίδιο με πριν αλλά με διαφορετική αναλογία καίγοντας ταυτόχρονα περισσότερες θερμίδες.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας
Εάν μέχρι τώρα η γυμναστική απουσίαζε από την καθημερινότητά σας είναι καιρός να την εντάξετε. Με τη γυμναστική μπορείτε να αυξήσετε τον μυϊκό σας ιστό με αποτέλεσμα να επιταχύνεται και ο μεταβολισμός σας. Προτιμήστε ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και ιδανικά σταδιακά αυξήστε την ένταση όσο είναι δυνατόν και με ασφάλεια έτσι ώστε το σώμα σας να μη συνηθίσει ένα είδος άσκησης. Εάν ήδη γυμνάζεστε αλλά και πάλι αντιμετωπίζετε το plateau effect δοκιμάστε να αυξήσετε λίγο το χρόνο εκγύμνασης. Επιπλέον πολύ βοηθητικό θα ήταν να αυξήσετε και την καθημερινή σας δραστηριότητα προσθέτοντας λίγο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κλπ.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός το ίδιο και το σώμα του. Για το λόγο αυτό κάποιοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το plateau effect και κάποιοι άλλοι όχι. Δεν είναι ανησυχητικό και αν δώσουμε χρόνο στο σώμα μας είναι κάτι που θα ξεπεράσουμε μένοντας πιστοί στο στόχο μας.

www.dietzone.gr