Υπάρχει makeup που δεν λιώνει με τον ιδρώτα;

yparxei-makeup-pou-den-lionei-me-ton-idrota
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Ανακαλύψτε τη διαφορά μεταξύ foundation με βάση το νερό και με βάση το λάδι, και βρείτε μόνες σας την απάντηση.

Στις αρχές του 1800, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκαν τα καλυπτικά προϊόντα προσώπου, οι γυναίκες της εποχής βρήκαν το «θεμέλιο λίθο» της όψης τους. Τα πρώτα foundations (ή fond de teint στα γαλλικά)  δεν ήταν άλλο από ένα μείγμα γράσου αναμεμειγμένου με ορυκτές χρωστικές ουσίες και, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν ήταν ακριβώς αυτό που κάποιος θα αποκαλούσε «φιλικό προς το δέρμα». Δυο αιώνες μετά, μολονότι ο κόσμος των καλλυντικών έχει εξελιχθεί σε υπέρτατο βαθμό, η σχέση της βάσης του μακιγιάζ με την υγεία του δέρματος εξακολουθούν να ταλανίζουν επιστήμονες και καταναλώτριες. 
Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες φόρμουλες φον ντε τεν που δεν θα λειτουργήσουν ποτέ σωστά για ορισμένους τύπους δέρματος, ενώ σίγουρα κανένα από αυτά τα προϊόντα κάλυψης δεν πρέπει να παραμένει πάνω στο πρόσωπό σας ενώ κοιμάστε. Αλλά απ’ την άλλη, υπάρχουν νέες συνθέσεις οι οποίες ενσωματώνουν πολλά από τα συστατικά που όχι μόνο προστατεύουν την υγεία της επιδερμίδας, αλλά και που δεν επιτρέπουν την αλλοίωση των χαρακτηριστικών σας όταν ιδρώνετε κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού. 
Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι foundation: εκείνα που περιέχουν νερό και εκείνα που είναι σε μορφή κρέμας βασισμένη στο λάδι, με κάθε ένα από αυτά να αφορά σε διαφορετικές επιλογές εφαρμογής. 
 

 Τα φον ντε τεν με βάση το νερό: Συχνά βρίσκονται τόσο σε υγρή όσο και σε μορφή σκόνης, και απλά «κάθονται» στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, χωρίς να εισχωρούν βαθύτερα στους πόρους -κάτι που επιτρέπει στην επιδερμίδα σας να αναπνεύσει ακόμη και κατά την έκθεσή σας σε πολύ θερμό περιβάλλον. Το χρώμα τους προέρχεται συνήθως από γαλακτώματα σιλικόνης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τυπικά πτητικά συστατικά, έτσι ώστε να εξατμίζονται από το δέρμα αφήνοντας πίσω τους μια μεμβράνη χρωστικών αντί να γεμίζουν τους πόρους. Κατά κανόνα, τα foundations με βάση το νερό έχουν ελαφρώς μικρότερη κάλυψη από τα προϊόντα με βάση το λάδι, και όταν απομακρυνθούν από το δέρμα σας μετά από έναν απλό καθαρισμό, είναι σαν να μην είχαν τα είχατε φορέσει ποτέ. Αυτό το γεγονός τα καθιστά όχι μόνο περισσότερο ασφαλή για την υγεία του δέρματός σας, αλλά επιπλέον, δεν κινδυνεύετε να δείτε την όψη του προσώπου σας να λιώνει κάτω από τον ήλιο σαν το κερί. 

Τα foundations με βάση το λάδι: Όταν φοράτε βάση μακιγιάζ σε μορφή κρέμας (κατά κανόνα βασισμένη σε λάδια), θα διαπιστώσετε εξαρχής την πυκνή σύνθεσή του και την παχιά υφή του. Αυτή η ιδιότητα δημιουργεί ένα είδος «επιδέσμου» πάνω στους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων ώστε ο ιδρώτας να μην μπορεί να εκφορτιστεί. Αλλά εάν ο ιδρώτας δεν μπορεί να βγει από τους αδένες στην επιφάνεια του δέρματος, θα συσσωρευτεί στους πόρους οδηγώντας σε σπυράκια και άλλους ερεθισμούς. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, μολονότι τα foundations με βάση τη λανολίνη, το αμυγδαλέλαιο, το ορυκτέλαιο και το λάδι καρύδας είναι καλή επιλογή για κανονικό ή ξηρό δέρμα -καθώς προσφέρουν ενυδάτωση-, εντούτοις, θεωρούνται ακατάλληλα για λιπαρές επιδερμίδες, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι θεμελιώδεις κανόνες που ισχύουν και για τους δυο τύπους φον ντε τεν: 
- Ο όρος «μη φαγεσωρογόνο» στην ετικέτα είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι ότι το προϊόν δεν θα φράξει τους πόρους σας.  
- Ο δείκτης SPF, συνδυαστικά με την ύπαρξη ενυδατικών συστατικών όπως υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια και αντιοξειδωτικά, είναι ακόμη μια εγγύηση για την διασφάλιση της υγείας της επιδερμίδας. Ομοίως και όσες φόρμουλες είναι δημιουργημένες να προφυλάσσουν από εξάρσεις ακμής, με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ.
- Τέλος, θα πρέπει να είστε βέβαιες ότι φροντίζετε σωστά το δέρμα σας πριν απλώσετε τη βάση του μακιγιάζ: πλύνετε καλά το πρόσωπό σας και αμέσως μετά χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ενυδατική κρέμα. Η ενυδάτωση όχι μόνο βοηθά το φον ντε τεν να στρώνει καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά παράλληλα διασφαλίζει ότι η επιδερμίδα σας δεν θα διψά για νερό -κάτι που οδηγεί στο λιώσιμο εξαιτίας τους ιδρώτα.

THE BEAUTY TEAM