Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε ...δηλητηριαστεί από τον ήλιο

pos-tha-katalabete-ean-exete-dilitiriastei-apo-ton-ilio
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Ένα άσχημο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης -ή του κορωνοϊού-, λένε οι δερματολόγοι.

Είστε κατακόκκινοι, ξεφλουδίζετε και νιώθετε το δέρμα σας να καίγεται μετά την επιστροφή σας από την παραλία; Μπίνγκο! Πάθατε ένα γενναίο έγκαυμα. Αλλά εάν τα παραπάνω συμπτώματα συνδυάζονται με σοβαρότερες παρενέργειες όπως φουσκάλες, πυρετός και άλλα χειρότερα, μάλλον έχετε υποστεί δηλητηρίαση από τον ήλιο, μια κατάσταση όπου μετά από ένα πολύ κακό ηλιακό έγκαυμα αισθάνεστε άρρωστοι σαν να έχετε προσβληθεί από γρίπη -ή κορωνοϊό.

Πώς ακριβώς θα εντοπίσετε τη διαφορά μεταξύ ηλιακού εγκαύματος και ηλιακής δηλητηρίασης: Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός πολύ κακού ηλιακού εγκαύματος, το οποίο προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. «Είναι ένα είδος λαϊκού όρου», λέει ο Dr. John Zampella, δερματολόγος στο NYU Langone. «Εάν ανοίξετε ένα εγχειρίδιο δερματολογίας, δεν υπάρχει κεφάλαιο που να αναφέρει τη λέξη “δηλητηρίαση” από τον ήλιο. Στην ουσία πρόκειται για μια πολύ έντονη και σοβαρή παρενέργεια μετά από παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς την κατάλληλη προστασία, η οποία προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων που θυμίζουν γρίπη, υπερκόπωση ή δηλητηρίαση». 

  Για να κατανοήσετε πραγματικά πώς η ηλιακή δηλητηρίαση είναι διαφορετική από το ηλιακό έγκαυμα, ο Dr. Zampella λέει ότι πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα και των δύο. «Και σίγουρα, δεν μπορείτε να έχετε δηλητηρίαση από τον ήλιο χωρίς ηλιακό έγκαυμα», τονίζει και εξηγεί:
«Σε ένα τυπικό ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα κοκκινίζει, φλεγμαίνει και δημιουργεί φουσκάλες 30 λεπτά έως 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Στην περίπτωση της ηλιακής δηλητηρίασης, στα παραπάνω συμπτώματα προσθέστε έντονο πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, ραγδαία αφυδάτωση του οργανισμού μέχρι και λιποθυμία. Και τα εν λόγω συμπτώματα, μπορεί να παρουσιαστούν έως και 72 ώρες μετά το ηλιακό έγκαυμα», λέει ο ειδικός.

Πώς μπορείτε να θεραπευθείτε από την ηλιακή δηλητηρίαση: 
Βυθίστε όλο το σώμα σε κρύο νερό για 10 έως 20 λεπτά και μετά εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στο σημείο του δέρματος που έχει υποστεί το έγκαυμα. Εφαρμόστε κατόπιν αλόη βέρα ή οποιαδήποτε πλούσια ενυδατική κρέμα για να καταπραΰνετε το δέρμα και να διατηρήσετε τη φυσική του υγρασία, ενώ σκόπιμο είναι να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Τέλος, λαμβάνετε κάθε έξι έως οκτώ ώρες αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη για να μειώσετε τον πυρετό, τους πόνους και την πιθανή εξάπλωση της φλεγμονής πέρα από το σημείο του εγκαύματος. 
«Αλλά εάν τα συμπτώματα κλιμακωθούν σε πολύ σοβαρές αντιδράσεις, όπως πτώση της αρτηριακής πίεσης, αλλαγές στο φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς,  έντονη ζάλη και λιποθυμία ή εάν η αφυδάτωση και οι φουσκάλες γίνουν ακραίες, απευθυνθείτε το ταχύτερο σε ένα νοσοκομείο ή στον γιατρό σας», τονίζει ο Dr. Zampella. 

THE BEAUTY TEAM