Τι είναι τα ανταπτογόνα και πώς βοηθούν τη ρουτίνα ομορφιάς σας;

ti-einai-ta-antaptogona-kai-pos-boithoun-ti-routina-omorfias-sas
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Μάθετε γιατί κάποια αρχαία βότανα, φυτά και μανιτάρια θεωρούνται σήμερα ως η Νο1 πηγή της νιότης.

Η λέξη «ανταπτογόνα» (ή «προσαρμογόνα») κυκλοφορεί παντού τον τελευταίο καιρό στον κόσμο της ομορφιάς -και πρωτίστως στο Instagram-, αποτελώντας μια νέα κινητήρια δύναμη στην παγκόσμια βιομηχανία καλλυντικών, που υπόσχεται ότι θα αλλάξει το μέλλον της περιποίησης της επιδερμίδας με 100% φυσικά συστατικά. 

Ανταπτογόνα θεωρούνται όσα βότανα, μανιτάρια και ρίζες φυτών εμφανίζουν αξιοζήλευτες ιδιότητες στη θεραπεία σωματικών και ψυχικών παθήσεων, τα οποία είναι γνωστά και δημοφιλή στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική και την Αγιουβερδική βοτανοθεραπεία -αιώνες τώρα-, κυρίως χάρη στην άμεση ανακουφιστική δράση που παρέχουν στην κόπωση, στο στρες, στην ισορροπημένη λειτουργία των ορμονών και των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Και ενώ μέχρι σήμερα η ευεργετική δράση των ανταπτογόνων βασιζόταν αποκλειστικά στην κατανάλωση αυτών των φυσικών τροφών –κυρίως μέσω ροφημάτων-, η σύγχρονη κοσμετολογία κατάφερε να ενσωματώσει τα εκχυλίσματά τους σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων περιποίησης και αντιγήρανσης της επιδερμίδας. 

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πιο αποτελεσματικά ανταπτογόνα συστατικά που κυκλοφορούν σε προϊόντα ομορφιάς, είναι τα παρακάτω.

  - Ashwagandha: Θα το βρείτε συχνότερα σε κρέμες βαθιάς ενυδάτωσης, όπου χάρη στα πλούσια αντιοξειδωτικά οφέλη του συγκεκριμένου βοτάνου (με καταγωγή το Νεπάλ και την Ινδία), καταφέρνει απ’ τη μια να ελαχιστοποιεί τα ξεσπάσματα ακμής -που κατά κανόνα οφείλονται σε άγχος και ορμονικές διαταραχές- και απ’ την άλλη μεγιστοποιεί την προστασία των κυττάρων από  τη φθορά -την πρώτη αιτία που οδηγεί την επιδερμίδα σε πρόωρη γήρανση. 

- Maca: Ένα φυτό, που είναι πιο γνωστό ως περουβιανό ginseng, με μεγάλα οφέλη στην ρύθμιση των ορμονών και στην παραγωγή κολλαγόνου. Αν και ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί σε καλλυντικές φόρμουλες, οι ειδικοί τονίζουν ότι μια κουταλιά σκόνης Maca μέσα στο αγαπημένο σας πράσινο smoothie είναι αληθινό φάρμακο για τα συχνά ξεσπάσματα ακμής και ερεθισμών του προσώπου, αφήνοντας το δέρμα καθαρό, λείο και σφριγηλό.  

- Rhodiola Rosea: Ολοένα και περισσότερα τόνερ επιλέγουν να προσθέτουν στη σύνθεσή τους εκχυλίσματα από τη ρίζα αυτού του πολυετούς ανθοφόρου φυτού (που έχει πάρει και την προσωνυμία «χρυσή ρίζα»), επειδή είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά άμεσης δράσης και δεκάδες άλλες ουσίες που προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου και την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας.

- Chaga: Πρόκειται για μια σπάνια ποικιλία μανιταριών με καταγωγή από τη Ρωσία, του οποίου οι φαρμακευτικές ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας παράλληλα σημαντικές αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιιικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι επιστημονικές αναφορές κάνουν λόγο και για θεραπευτικά οφέλη σε ασθένειες του εντέρου -που σε μεγάλο βαθμό αντανακλώνται σε προβλήματα του δέρματος. Ήδη, οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν εκχυλίσματα Chaga, αφορούν σε μια μεγάλη γκάμα καθαριστικών προσώπου, κρεμών και ορών ενυδάτωσης -κυρίως ρωσικής ή ασιατικής προέλευσης. 

THE BEAUTY TEAM