Βρέθηκε θεραπεία για το hangover;

alkool-pota
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τη θεραπεία που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα κοκτέιλ και σφηνάκια πιστεύει ότι έχει βρει μια ομάδα Φινλανδών επιστημόνων.

Αιώνες τώρα ο άνθρωπος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το hangover βάζοντας τέλος στον πονοκέφαλο που συνοδεύει μια βραδιά γεμάτη αλκοόλ. Και όπως φαίνεται οι φίλοι μας οι Φινλανδοί είναι πολύ κοντά να ρίξουν φως στο μυστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Bloomberg, ερευνητές των Πανεπιστημίων του Ελσίνκι και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας θεωρούν ότι έχουν βρει μια αποτελεσματική θεραπεία για το hangover. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alcohol and Alcoholism», 1.200mg L-κυστεΐνης μπορούν να ανακουφίσουν τη ναυτία και τον πονοκέφαλο που συνοδεύουν τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ τη στιγμή που η μισή δόση του συγκεκριμένου αμινοξέος δύναται να ελαφρύνουν το στρες και το άγχος.

Η διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη είχε 19 υγιείς εθελοντές  οι οποίοι κατανάλωναν κάθε τρεις ώρες- και σε ελεγχόμενες συνθήκες- 1.5 gr/kg. Στη συνέχεια σε άλλους χορηγείτο εικονικό φάρμακο (placebo) και σε άλλους ταμπλέτες L-κυστεΐνης  που περιείχαν συμπληρώματα βιταμινών.

Σύμφωνα με τους επειστήμονες, η L-κυστεΐνη όχι μόνο βοήθησε στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων- εξαφανίζοντάς τους μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις. Η L-κυστεΐνη μείωσε επίσης την επιθυμία για αλκοόλ την επόμενη μέρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εθισμού στο αλκοόλ.

Τα ποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά για την Φινλανδία που την «τρέχει» καθώς στη χώρα είναι συχνό φαινόμενο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με περισσότερους από μισό εκατομμύριο Φινλανδούς να κινδυνεύουν από το αλκοόλ.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα, η οποία  χρηματοδοτήθηκε από το Catapult Cat Oy το οποίο πωλεί τα συμπληρώματα L-κυστεΐνης, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες, για παράδειγμα, δεν μπόρεσαν να καταναλώσουν την καθορισμένη ποσότητα αλκοόλ και έπρεπε να αποκλειστούν. Άλλοι είχαν υψηλά επίπεδα αντοχής στο αλκοόλ που δεν εμφάνιζαν καθόλου συμπτώματα hangover. Και άλλοι αποκλείστηκαν επειδή ήθελαν να πιουν την δόση του αλκοόλ στο μπαρ.