Τα 3 πιο διαδεδομένα δερματικά παράπονα εξαιτίας της μάσκας

ta-3-pio-diadedomena-dermatika-parapona-eksaitias-tis-maskas-pio-diadedomena-dermatika-parapona-eksaitias-tis-maskas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τι λένε οι δερματολόγοι για τα πρωτοφανή κρούσματα εμφάνισης δερματικών βλαβών εν καιρώ πανδημίας, και πώς να προφυλαχθείτε.

Μετά από μήνες πειραματισμού με τη φροντίδα του δέρματος μέσα από αυτοσχέδιες λύσεις, την αυξημένη χρήση μάσκας και τις επιπτώσεις του στρες στην εικόνα του προσώπου -όλα εξαιτίας της πανδημίας-, οι δερματολόγοι έρχονται αντιμέτωποι με κύματα ασθενών που έχουν κατά κανόνα τρεις βασικές ανησυχίες: ξεσπάσματα ακμής, κατεστραμμένο φυσικό φράγμα της επιδερμίδας και υπερμελάγχρωση. 
«Τα δύο πρώτα οφείλονται στην διαρκή χρήση μάσκας προστασίας κατά του κορωνοϊού, ενώ η τρίτη βλάβη προέρχεται περισσότερο από τα κινητά και λιγότερο από τον ήλιο», διαβάζουμε σε πρόσφατο άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of the American Academy of Dermatology, όπου καταγράφονται τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από όλους τους δερματολόγους των ΗΠΑ στην περίοδο αμέσως μετά την καραντίνα. Και δεν είναι παράξενο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι τρεις συγκεκριμένες βλάβες τείνουν να εμφανίζονται και σε άτομα που ποτέ δεν είχαν έρθει αντιμέτωποι με ακμή, έλλειψη ελαστικότητας της επιδερμίδας και πανάδες.

Αυξημένη υπερμελάγχρωση: Σύμφωνα με την Dr. Vivian Bucay, υπεύθυνη έκδοσης της επιθεώρησης, η τρομερή αύξηση της χρήσης των κινητών κατά τη διάρκεια του lockdown, οδήγησε πολλές γυναίκες -ακόμη και νεαρής ηλικίας- να εκτεθούν υπερβολικά στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες. «Και κατά τον ίδιο τρόπο που οι ακτίνες UV δημιουργούν μέλασμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, έτσι ακριβώς και το μπλε φως ευθύνεται για παρόμοιες βλάβες», τονίζει η ειδικός, προτείνοντας ως μοναδική λύση προστασίας την εφαρμογή SPF ακόμη και όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. 

 Έξαρση ακμής: Η αυξημένη απόφραξη του μεγαλύτερου μέρους του προσώπου από τις μάσκες κατά του κορωνοϊού οδηγεί σε εκδήλωση ακμής, ιδίως στα σημεία γύρω από την περίμετρο όπου κάθεται η μάσκα. «Εκτός από αυτή την αυξημένη τριβή, το φαινόμενο “maskne” οφείλεται και στην ρινικές εκκρίσεις ή στο σάλιο που φυλακίζονται μέσα στη μάσκα», αναφέρει το δημοσίευμα, συμβουλεύοντας να επιλέγετε τις μάσκες μιας χρήσης εάν δεν είστε υποχρεωμένες να είστε σε κλειστό χώρο για πολύ χρόνο ή να έχετε μαζί σας τουλάχιστον τρεις καθαρές υφασμάτινες μάσκες σε περίπτωση που εργάζεστε άνω των έξι ωρών με καλυμμένο το πρόσωπό σας. Η Dr. Bucay προσθέτει: «Μετά από κάθε καλό καθαρισμό της επιδερμίδας, φροντίστε να απλώνετε υπεροξείδιο του βενζολίου (5%) σε κρέμα ή ζελ, με αντιβακτηριακές, κερατολυτικές και σμηγματορρυθμικές ιδιότητες για τοπική εφαρμογή 1-2 φορές την ημέρα, αποφεύγοντας τα βλέφαρα και τα χείλη». 

Κατεστραμμένο φυσικό φράγμα της επιδερμίδας: «Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ξηρό και κοκκινισμένο δέρμα, συνδυαστικά με ερεθισμό ή έλλειψη ελαστικότητας γύρω από την περίμετρο των καλυμμένων με μάσκα περιοχών, καθώς και με μονίμως σκασμένα χείλη», λέει η αναφορά.
Η λύση της Dr. Bucay: «Αποφύγετε το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τα τριχοειδή αγγεία και να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμούς. 
Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό προϊόν καθαρισμού σε γαλάκτωμα, κάντε ήπια απολέπιση δυο φορές την εβδομάδα και διπλασιάστε την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας. Μην ξεχάσετε να εφαρμόζετε καθημερινά ένα θρεπτικό serum πριν την κρέμα ημέρας και την κρέμα νύχτας. Τέλος, για τα σκασμένα χείλη σας, απλώστε μια πλούσια αλοιφή όπως η λευκή βαζελίνη, επειδή παγιδεύει περισσότερη υγρασία στο εσωτερικό των χειλιών απ’ ότι οι κρέμες ή τα έλαια». 

THE BEAUTY TEAM