Εσείς ποια δικαιολογία χρησιμοποιείτε για να... παραφάτε;

eseis-poia-dikaiologia-xrisimopoieite-gia-na-parafate

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ας είμαστε ειλικρινείς (ή τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε). Τις περισσότερες φορέ, δεν είναι ό,τι δεν μπορούμε να μην το παρακάνουμε με το φαγητό, απλά δε θέλουμε. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, η δικαιολογία είναι έτοιμη όταν βρεθούμε μπροστά από ένα λαχταριστό γλυκό ή αλμυρό, ανάλογα με τα γούστα.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να αιτιολογήσουμε κάθε φορά (και να εκλογικεύσουμε βέβαια στο κεφάλι μας) για ποιον λόγο μας «αξίζει» να φάμε παραπάνω από ό,τι χρειάζεται. «Θα τα κάψω στο γυμναστήριο», «Μα κουράστηκα πάρα πολύ σήμερα», «Εντάξει μία φορά δεν πειράζει» και άλλες τέτοιες ατάκες είναι στην κορυφή του μενού.

Αφήστε λοιπόν (αμέσως κάτω) το κομμάτι της πίτσας που απροκάλυπτα αρπάξατε γιατί ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε όλες τις (φτηνές, ας το παραδεχτούμε) δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε, στην απέλπιδα ανάγκη μας να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Αααα, όχι αυτό είναι «καλό» λίπος

Σίγουρα, ορισμένα λίπη είναι ωφέλιμα. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι ειδικοί.

Παρόλα αυτά, είναι εξίσου παχυντικά με τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν στο τυρί και το κόκκινο κρέας. Υπάρχουν 9 θερμίδες σε κάθε γραμμάριο λίπους και συνήθως έχουν τη διπλάσια πυκνότητα των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Πριν λοιπόν, ξεκινήσετε να γεμίζετε το πιάτο σας να θυμάστε: το 30% των θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από λίπος, λιγότερο από το 10% από το κορεσμένο είδος. Με άλλα λόγια, μπορεί τα υγιή λίπη, τύπου αβοκάντο, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο να ευνοούν την καρδιά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εσείς θα πρέπει να τα βλέπετε ως...μπουφέ.

Είναι Σαββατοκύριακο

Άρα τι; Το φαγητό που καταναλώσατε θα εξαφανιστεί τη Δευτέρα ως δια μαγείας; Ή μήπως του Σαββάτου τα …καμώματα, δεν μετράνε; Όσο και να προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας η αλήθεια είναι, ότι απολαμβάνοντας ένα λαχταριστό γεύμα το σαββατοκύριακο (ή όποια άλλη μέρα) σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό. Αλλά αν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, επιλέγετε έτοιμες λύσεις, να είστε σίγουροι ότι ακυρώνετε τις προσπάθειες που κάνατε μέσα στην εβδομάδα.

Και μην αυταπατάσθε με τις σαλάτες delivery: η πικρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες είναι κάθε άλλο παρά υγιεινές, φορτωμένες με θερμίδες από το παχυντικό dressing που τις περιλούζει.

Θα γυμναστώ και θα τα κάψω

Δυστυχώς, οι θερμίδες που καίγονται στο γυμναστήριο δεν ξεπερνούν πάντα αυτές που καταναλώνετε. Για δύο φέτες πίτσα, για παράδειγμα ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου μια ώρα αερόμπικ για να τις χάσει. Και αυτό χωρίς να ξέρουμε, τι έχει πάνω η συγκεκριμένη πίτσα.

Παρ' όλα αυτά, το θέμα είναι ότι κάποιες μέρες αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι από κάποιες άλλες και συχνά αυτό δεν οφείλεται στην πείνα, αλλά στη στέρηση ύπνου. Για να διαλευκάνετε το μυστήριο, πριν οι θερμίδες… εγκατασταθούν, απλά προσπαθήστε να σκεφτείτε λογικά: Πεινάω ή νυστάζω; Μήπως τελικά δεν πεινάω αλλά απλά διψάω;

Αλλά πίνω πάρα πολύ νερό

Πριν πάθετε...υπονατριαιμία (μία σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση νερού) να ξεκαθαρίσουμε, ότι αν καταναλώσετε μια γενναία μερίδα καρμπονάρα, το μόνο που μπορεί να κάνει το νερό είναι να βοηθήσει το σπαγγέτι να γλιστρήσει πιο εύκολα μέχρι το στομάχι. Σε καμία περίπτωση πάντως, το νερό δεν θα σας κάψει την κρέμα γάλακτος, το τυρί ή ό,τι άλλο περιέχει το λαχταριστό σας γεύμα.

Ο λόγος είναι απλός, όταν τρώτε, το σώμα σας διασπά τα τρόφιμα και είτε μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σας σε ενέργεια ή τα αποθηκεύει. Άρα, όσο νερό και να πιείτε, δε θα μπορέσετε να αντισταθμίσετε τα τρόφιμα που καταναλώσατε.

Είναι τσάμπα το φαγητό, είναι και πάρτι...

Σάββατο βράδυ σας καλούν σε ένα πάρτι και εσείς το μόνο που σκέφτεστε, είναι να σταθείτε δίπλα στον μπουφέ, μήπως και δεν προλάβετε να καταναλώσετε oτιδήποτε με κόπο κατάφερε να μαγειρέψει (ή να παραγγέλλει) ο κατά τ’ άλλα (κακόμοιρος) οικοδεσπότης; Πρώτον, επειδή είναι δωρεάν, μη νιώθετε υποχρεωμένοι να τα καταναλώσετε, δεν είναι δική σας δουλειά, ας περισσέψει και κάτι.

Δεύτερον: ας πάρουμε την ευφάνταστη περίπτωση, ότι στο μπουφέ υπάρχουν μόνο διαιτητικά γιαούρτια και τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά. Δυστυχώς, η πικρή αλήθεια είναι ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα 40% λιγότερα λιπαρά δε θα βλάψουν την υγεία ή τη σιλουέτα τους.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι στα περισσότερα διαιτητικά προϊόντα αφαιρούνται μεν τα λιπαρά, αλλά προστίθεται ζάχαρη. Για παράδειγμα, μπορεί το πόπκορν να είναι «αέρας» αλλά 3 φλιτζάνια ισοδυναμούν με μια φέτα ψωμί.

Έχω περίοδο

Η κλασική δικαιολογία της κάθε γυναίκας, για να υπερκαταναλώνει τρόφιμα (με πρώτη στη λίστα τη σοκολάτα) πέντε μέρες πριν την περίοδο, άλλες τόσες κατά τη διάρκειά της και άλλες 2-3 μετά από τη λήξη της. Με απλά λόγια, περίπου μισό μήνα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή δικαιολογία, ειδικά αφού φέρει και την επιστημονική επικύρωση.

Μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τη διάθεση και το βάρος, επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παράλληλα, τα αμυλούχα τρόφιμα έχουν την τάση να ενισχύουν και να βελτιώνουν τη διάθεση, κάτι που δεν ισχύει όμως, για την...περιφέρεια της μέσης σας.

Για να αποφύγετε την κακή διάθεση και τις θερμίδες βέβαια, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε σύνθετους υδατάνθρακες με λίγη πρωτεΐνη (αναστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης). Δηλαδή, ρύζι, ζυμαρικά και πλιγούρι βρώμης βελτιώνουν τη διάθεση χωρίς να αποκομίζετε τόσες πολλές θερμίδες, ενώ στην περίπτωση του γλυκού, καταναλώστε μεν το λαχταριστό μπισκότο, αλλά επιλέξτε να είναι ολικής αλέσεως και με μαύρη σοκολάτα.