Τι πρέπει να προσέχετε όταν βάζετε λεμόνι στο νερό σας

lemoni-nero
ΤΡΙΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μια φέτα λεμονιού στο νερό μας, θεωρείται υγιεινή προσθήκη. Κρύβει, όμως, κάποιους κινδύνους που ίσως δεν είχατε σκεφτεί, ειδικά όταν σας σερβίρεται έξω, σε café και εστιατόρια.

Είτε το ζητήσετε, είτε όχι, ένα ποτήρι νερό ή ένα αναψυκτικό που θα παραγγείλετε έξω, θα σας έρθει κατά πάσα πιθανότητα με μια φέτα λεμονιού. Χρειάζεται, όμως, προσοχή! Παρά τα οφέλη του λεμονιού, καλό θα ήταν να το αποφύγετε αν βρίσκεστε έξω.

Στο πλαίσιο μελέτης του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Health, εξετάστηκαν 76 λεμόνια από 21 εστιατόρια για μικρόβια και τα ευρήματα δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα. Περίπου το 70% των φετών λεμονιού είχαν βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου και του E.coli. Παρ’ όλο, μάλιστα, που το λεμόνι είναι φυσικό βακτηριοκτόνο, φαίνεται ότι μπορεί να μολυνθεί.

Διαφορετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ABCnews όπου εξετάστηκε ένα λεμόνι σε 10 διαφορετικά εστιατόρια, βρήκε ότι στις μισές φέτες ανιχνεύονταν ανθρώπινα… απόβλητα.

Οι φέτες λεμονιού είναι πιο πιθανό να περιέχουν βακτήρια από άλλες τροφές που παραγγέλνουμε, καθώς τα υγειονομικά στάνταρ των εστιατορίων τείνουν να είναι λιγότερο αυστηρά για τις γαρνιτούρες. Στην έρευνα του ABC, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια έπιαναν τα λεμόνια χωρίς τσιμπίδα οι γάντια, κάτι που επίσης ευνοεί τη διασπορά μικροβίων. Αν δεν έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους μετά την τουαλέτα ή την επαφή με κάποια βρόμικη επιφάνεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταφέρουν μικρόβια στο λεμόνι που θα μπει στο ποτήρι σας.

Πριν, όμως, κοιτάξετε απειλητικά τον επόμενο σερβιτόρο που θα φέρει μια φέτα λεμόνι στο ποτήρι σας, έχετε υπ’ όψιν ότι ναι μεν τα παραπάνω συμβαίνουν, αλλά δεν θα αρρωστήσετε κατά πάσα πιθανότητα από το λεμόνι. Οι επικεφαλής της μελέτης του 2007 παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν υπάρξει ξεσπάσματα ασθενειών που να σχετίζονται με τα λεμόνια, ενώ ο ειδικός μικροβιολογίας, Philip Tierno, PhD που ήταν επικεφαλής της έρευνας του ABC ανέφερε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα συνήθως μας προστατεύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβεί το κακό, αλλά είναι μικρή, ειδικά με ένα γερό ανοσοποιητικό. 

Αν ωστόσο σας αγχώνει το λεμόνι στο ποτήρι σας, ζητήστε να το αποφύγουν ή πάρτε το χυμό του και αφήστε το εκτός ποτηριού. Αν και ο χυμός μπορεί να έχει βακτήρια, τουλάχιστον θα γλιτώσετε από τα μικρόβια της φλούδας του. Στο σπίτι, πάντως, όπου έχετε εσείς τον έλεγχο καθαριότητας των λεμονιών σας, μπορείτε να προσθέτετε λεμόνι στο νερό σας άφοβα!