Έξι λόγοι που παχαίνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε

baros-diaita
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι κακές επιλογές στο φαγητό και η καθιστική ζωή σίγουρα είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες για αύξηση βάρους, αλλά και προβλημάτων υγείας. Τι άλλο, όμως, μπορεί να επηρεάζει τον δείκτη της ζυγαριάς προς τη λάθος κατεύθυνση;

Είστε πάντα αργοπορημένοι
Σκεφτείτε λίγο τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας. Μήπως καταφτάνετε πάντα αργοπορημένοι; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε μονίμως άγχος και στρες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία προκαλεί πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στήθος και αργό μεταβολισμό. Συν τοις άλλοις, οι τροφές που επιθυμούμε συνήθως όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, είναι λιπαρές και γεμάτες ζάχαρη. Για να νικήσετε το άγχος της αργοπορίας, φροντίστε να φεύγετε 10-15 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Έτσι θα διώξετε μεγάλο κομμάτι του στρες και θα ηρεμήσετε, κάνοντας καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Είστε συνεχώς αφυδατωμένοι
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Physiology & Behavior έδειξε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με λάθος τρόπο στη δίψα πάνω από το 60% των φορών, τρώγοντας αντί να πιούν νερό. Εξασφαλίστε, λοιπόν, ότι καταναλώνετε το νερό που χρειάζεστε καθημερινά, χωρίς να νιώθετε την αίσθηση της δίψας και φροντίστε να πίνετε λίγο νερό πριν το γεύμα σας, για να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες στο τέλος –μέχρι και 90 θερμίδες λιγότερες έχουν δείξει οι έρευνες. Κι αν το απλό νερό σας φαίνεται… βαρετό, μπορείτε να του προσθέσετε κομμάτια φρούτων ή λαχανικών ή να προτιμήσετε ανθρακούχο νερό. Το τσάι είναι μια καλή επιλογή επίσης!

Ξενυχτάτε
Μπορεί να τρώτε σωστά και να γυμνάζεστε, αλλά αν κάθε βράδυ ξενυχτάτε στο Netflix, το πιθανότερο είναι να δυσκολεύετε τον οργανισμό σας στην απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο έρευνας έχει φανεί ότι λιγότερες ώρες ύπνου σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος και μεγαλύτερη περιφέρεια κοιλιάς. Οπρωταρχικ΄ςο λόγος είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, γκρελίνης, και μειωμένα της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν πως όταν έχουμε έλλειψη ύπνου, ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται πιο έντονα σε junk food και έχουμε μειωμένο έλεγχο στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Γι’ αυτό κοιμηθείτε σωστά και ποιοτικά, τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά.

Είστε εθισμένοι στα social media
Πόσες φορές κάθεστε μέχρι αργά το βράδυ χαζεύοντας στο Instagram ή το Facebook και τσιμπολογώντας; Αν αυτή τη στιγμή δαγκώνεστε από την παραδοχή αυτής της εικόνας, να σας πούμε ότι τα social media εκτός από ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα, σας ωθούν να περνάτε πολλές ώρες στον καναπέ, αλλά και να ξενυχτάτε (δείτε παραπάνω). Όλα αυτά μαζί μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους χωρίς να το καταλάβετε, ενώ υπάρχει κι ένα ακόμη αρνητικό. Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τη νύχτα διαταράσσει τον ύπνο και επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες του στρες αλλά και τον μεταβολισμό. Αφήστε, λοιπόν, το κινητό στην άκρη και πιάστε το βιβλίο σας. Θα σας κάνει καλό σε σώμα και πνεύμα.

Ντύνεστε επίσημα στη δουλειά
Σίγουρα ένα ωραίο φόρεμα με τακούνια μας κάνει να αισθανόμαστε πιο επαγγελματίες το πρωί στη δουλειά, αλλά συμβαίνει κάτι που ίσως να μην το είχατε σκεφτεί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin βρήκαν ότι όσοι φορούσαν τζιν στη δουλειά, έκαναν περίπου 500 παραπάνω βήματα καθημερινά σε σχέση με όσους ντύνονταν πιο επίσημα. Κι όπως είναι γνωστό, το περπάτημα κάνει καλό και στη σιλουέτα και στην υγεία.

Τρώτε τυρί με τα πάντα
Μήπως βάζετε τυρί και στο σάντουιτς και στη σαλάτα σας, και στο φαγητό και σε κάθε σας σνακ; Με έναν μέσο όρο περίπου 110 θερμίδες σε κάθε φέτα, το τυρί προσθέτει στις καθημερινές σας θερμίδες και μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Αν βγάλετε το τυρί από μόνο ένα γεύμα την ημέρα, θα μειώσετε περίπου 41.000 θερμίδες μέσα σε ένα χρόνο! Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 6 κιλά. Όχι κι άσχημα!