Οι χειρότερες επιλογές πρωινού μετά τα 40

kafes-makaron-proino
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Αν και υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές για πρωινό, συνήθως η βιασύνη να φύγουμε εγκαίρως για τη δουλειά δεν μας αφήνει να κάνουμε τις σωστές. Κι επειδή όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας προσαρμόζεται όλο και λιγότερο στις κακές διατροφικές επιλογές, καλύτερα να τις αποφύγετε εξαρχής.

Καφές με ζάχαρη και κρέμα
Σίγουρα υπάρχουν οφέλη στο να ξεκινάτε την ημέρα σας με καφέ, αφού σύμφωνα με ανασκόπηση του 2010 στο Journal Nutrition η καφεΐνη μας χαρίζει ενέργεια, ενώ μπορεί να μας βοηθήσει και στο κάψιμο θερμίδων. Η ζάχαρη, όμως, και η κρέμα που ενδεχομένως προσθέτετε, ουσιαστικά ακυρώνουν κάθε όφελος της καφεΐνης και σας φορτώνουν με λιπαρά, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το σάκχαρό σας απότομα, κάτι που πολύ σύντομα στη συνέχεια θα σας οδηγήσει σε απώλεια ενέργειας και αίσθημα πείνας.

Smoothies φρούτων
Τα smoothies είναι μια πολύ καλή επιλογή πρωινού, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε μόνο φρούτα στην παρασκευή τους. Τα φρούτα είναι πλούσια σε σάκχαρα, γι’ αυτό σοφότερο θα ήταν να υπάρχει ισορροπία σε φρούτα και λαχανικά. Δοκιμάστε λοιπόν να βάλετε και λίγο σπανάκι ή λαχανίδα στο επόμενο πρωινό σας smoothie.

Δημητριακά
Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε, τα πολύχρωμα δημητριακά γεμάτα ζάχαρη γίνονται απαγορευτικά για την υγεία μας. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης και ελέγξτε τις ετικέτες για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συντηρητικά, ώστε να επιλέξετε τα πιο αγνά.

Ψωμί με βούτυρο
Λίγο ζεστό, τραγανό ψωμί με βούτυρο που λιώνει επάνω του και μοσχομυρίζει είναι ένας αρκετά καλός λόγος να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι. Δυστυχώς, όμως, το βουτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, βλαβερά για την καρδιά, ενώ και το άσπρο ψωμί στερείται φυτικές ίνες, καθώς παρασκευάζεται από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι. Πολύ πιο υγιεινή επιλογή είναι το ψωμί ολικής με φιστικοβούτυρο, πλούσιο σε πρωτεΐνη. Για να ανεβάσετε ακόμη περισσότερο τη διατροφική του αξία, προσθέστε μπανάνα ή αβοκάντο.

Μπέικον
Ελπίζουμε ότι δεν είστε και πολλοί εσείς εκεί έξω που έχετε τον χρόνο να ψήσετε μπέικον το πρωί για το πρωινό σας. Εν προκειμένω, η απουσία χρόνου σας βγαίνει σε καλό καθώς το μπέικον είναι μια άκρως επεξεργασμένη τροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά που συνδέεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και ταυτόχρονα ανεβάζει τη χοληστερίνη, βλάπτοντας την καρδιά.

Τηγανίτες
Οι πρωταγωνίστρες του πρωινού και του brunch, όσο νόστιμες κι αν είναι, παρασκευάζονται με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι και λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών, προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος που σας κλέβουν την ενέργεια και αυξάνουν την πείνα αργότερα. Αν τις καταναλώνετε και με σοκολάτα ή σιρόπι, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Ομελέτα
Ίσως να μην είναι κακή επιλογή αν την κάνετε σποραδικά. Αν όμως, τρώτε καθημερινά ομελέτα με πολλά αυγά, τότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη η ανεβασμένη χοληστερίνη σας στις επόμενες εξετάσεις. Καθημερινά πρέπει να λαμβάνουμε 300mg χοληστερίνης κι αν έχουμε ήδη ανεβασμένη χοληστερίνη, η ποσότητα μειώνεται στα 200mg. Μόλις ένα αυγό μας φορτώνει με 213mg χοληστερίνης και αν σκεφτείτε ότι η ομελέτα περιέχει πάνω από ένα αυγό -και ενδεχομένως λουκάνικα ή μπέικον- είναι σίγουρη βόμβα για την καρδιά σε βάθος χρόνου.