Γιατί δε μακραίνουν τα μαλλιά σας;

giati-de-makrainoun-ta-mallia-sas

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Μοντέλα με λαμπερά μακριά μαλλιά, σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης που υπόσχονται σαγηνευτικές… κουπ με μαλλιά που μένουν ανέγγιχτα από καιρικές συνθήκες και super stars (από το Hollywood συνήθως) με υπέροχες δημιουργίες στο κεφάλι τους. Λογικό δεν είναι να θέλουμε όλοι τέτοια μαλλιά;

Μαύρα, ξανθά, κόκκινα, καστανά όλα λαμπερά αλλά κυρίως όλα μακριά. Και σεις σε μια γωνία με τη μόνιμη απορία «καλά τα δικά μου μαλλιά γιατί δε μακραίνουν;»

Εκτός από το γεγονός ότι στο χώρο της show biz υπάρχει η ευχέρεια των extensions και άλλων τεχνικών, που κάνουν τα μαλλιά να μοιάζουν…εξωπραγματικά, υπάρχουν 6 ακόμα βασικοί λόγοι που τα δικά σας μπορεί να μην έχουν ή να μην αποκτήσουν ποτέ το μήκος που φιλοδοξείτε.

Όλα είναι θέμα γενετικής

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του προσωπικό κύκλο ζωής των τριχών του και το προσδόκιμο μήκος τους. Το τερματικό μήκος των μαλλιών είναι το μέγιστο μήκος που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί, χωρίς να κοπεί ή να υποστεί ζημιά η τρίχα. Μπορεί τα μαλλιά να μη σταματούν απαραίτητα να μεγαλώνουν όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος, αλλά μόλις περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Με απλά λόγια, η φάση ανάπτυξης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και συνήθως διαρκεί μεταξύ δύο και έξι ετών. Οι περισσότερες τρίχες μεγαλώνουν μισό εκατοστό ανά μήνα κατά μέσο όρο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει πιο γρήγορα για τους Καυκάσιους και τους Ασιάτες και ελαφρώς πιο αργά για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε τρίχα ολοκληρώνει τον κύκλο της σε διάφορα σημεία και αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλαπλά μήκη στα μαλλιά τους.

Μήπως έχετε τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση συμβαίνει σε όλους και αποτελεί ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης των μαλλιών. Η παλιά τρίχα πέφτει, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η νέα τρίχα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες συνήθως αντικαθίσταται σχετικά γρήγορα.

Ωστόσο, όταν οι τρίχες ξαναβγαίνουν, το κάνουν σε έναν βραδύτερο ρυθμό από ό, τι συμβαίνει η απώλεια μαλλιών και με πιθανές αλλαγές στην προοπτική ανάπτυξης της τρίχας. Εάν λοιπόν η απόπτωση των μαλλιών έχει αυξηθεί χωρίς αντίστοιχη ικανή αντικατάσταση, ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο πρόβλημα, που καλό θα ήταν να ελέγξετε με τον δερματολόγο σας.

Ηλικία και στρες

Καθώς γερνάμε, τα μαλλιά τείνουν να γίνονται πιο αδύναμα, είτε από την χρόνια χρήση προϊόντων περιποίησης, είτε από τη θερμότητα (σεσουάρ, ψαλίδι για styling) κ.λπ που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιολογία των μαλλιών μπορεί να αλλάξει και το στάδιο ανάπτυξης μπορεί να συντομεύσει.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν γρηγορότερα, άρα και να φαίνονται πιο αραιά και λεπτά. Η παραγωγή συγκεκριμένων ελαίων, στο τριχωτό της κεφαλής συχνά αρχίζει να επιβραδύνει μετά την ηλικία των 45 ετών, έτσι ώστε τα μαλλιά μπορεί να είναι λιγότερο ενυδατωμένα και να φαίνονται πιο λεπτά.

Παράλληλα, οι καταστάσεις στρες και διάφορες τραυματικές ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η συναισθηματική και φυσική πίεση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην απώλεια μαλλιών και τη μειωμένη ποιότητα της τρίχας, αλλά αν περιποιηθείτε τον εαυτό σας με χαλαρωτικές δραστηριότητες ενδεχομένως να βελτιώσετε όχι μόνο την ψυχική σας υγεία, αποβάλλοντας το άγχος αλλά και την εμφάνισή σας.

Κακή διαχείρηση

Το ντους, το βούρτσισμα, το styling μπορούν όλα να οδηγήσουν σε ψαλίδα και σπάσιμο της τρίχας. Μάλιστα, ο κακός χειρισμός των μαλλιών, όπως είναι το συχνό ή έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ευθραυστότητα ενώ η λεύκανση (ντεκαπάζ) και οι χημικές διεργασίες μπορούν να κάνουν τα μαλλιά να χάσουν την ελαστικότητα και την υγρασία τους.

Οι καλύτεροι τρόποι για να μην σπάνε τα μαλλιά σας στις άκρες είναι να τα στεγνώνετε φυσικά και απαλά, να χρησιμοποιείτε θεραπείες αναπλήρωσης της υγρασίας, που ενδεχομένως έχασαν και να τα ψεκάζετε με κάποιο προϊόν για την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Σεσουάρ και ψαλίδια ισιώματος

Η θραύση και οι ζημιές στα μαλλιά συχνά είναι αποτέλεσμα της θερμότητας που προκαλείται όταν στεγνώνετε ή ισιώνετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι/ψαλίδι κ.λπ. Χρησιμοποιώντας αυτά τα ζεστά εργαλεία αφυδατώνετε την τρίχα, με αποτέλεσμα να σπάει εύκολα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούν τα πιο περιζήτητα στυλ, μάλιστα, μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα της τρίχας, περιορίζοντας την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής της.

Η διατροφή σας

Η διατροφή και η έλλειψη βιταμινών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση και την υγεία των μαλλιών σας. Φροντίστε να έχετε τα κατάλληλα επίπεδα φερριτίνης, ψευδάργυρου και βιταμίνης Β12 για να διατηρήσετε το επιθυμητό μήκος και την ποιότητα των μαλλιών σας.

Για την αντοχή και την πρόληψη της ευθραυστότητας της τρίχας ωστόσο, χρειάζεται να έχετε τις επαρκείς ποσότητες σιδήρου και πρωτεΐνης στον οργανισμό σας. Η έλλειψη της φερριτίνης μπορεί να αποκόψει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας και να προκαλέσει πρόωρη τριχόπτωση.

Μια υπερλειτουργία ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς έχει επίσης αποδειχθεί ότι μπορεί να ασκήσει επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών. Μιλήστε με το δερματολόγο σας, για τυχόν συμπληρώματα που ενδεχομένως να χρειάζεται ο οργανισμός σας.