Νέα έρευνα για το κόκκινο κρέας που πρέπει να γνωρίζετε

kokkino-kreas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια δεν σταματούν να παρουσιάζουν τους κινδύνους της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και να το συνδέουν με καρκίνο, μεταξύ άλλων. Μέσα σε αυτές προστίθεται άλλη μια έρευνα που αποδεικνύει εκ νέου τις βλαβερές του συνέπειες.

Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και τα προϊόντα αυτού που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο και την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ολική άλεση, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια σε 51 συμμετέχοντες. Έπειτα, οι ειδικοί έλεγξαν τα επίπεδα των προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης ή γλυκοτοξίνες (γνωστά και ως AGEs advanced glycogen end products), τα οποία παράγονται από το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το μαγείρεμα γενικά του κρέατος.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, όσοι κατανάλωναν κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, είχαν αυξημένη συγκέντρωση της ουσίας carboxyethyl–lysine που σχετίζεται με την εξέλιξη χρόνιων παθήσεων, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν κρέας.

Έπειτα από τόσες έρευνες που συμφωνούν στις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην υγεία μας, μάλλον είναι μια καλή εποχή να το μειώσουμε σταδιακά στις 2 φορές τον μήνα, μέχρι να το εξαλείψουμε από τη διατροφή μας.

Πηγή
Kim Y, Keogh JB, Deo P, Clifton PM. Differential effects of dietary patterns on advanced glycation end products: A randomized crossover study. Nutrients. 2020;12:1767-1778.